Paylaş
Değişen vurgular!
Aşağıda her iki parti genel başkanının bildirge sunuş konuşmalarının kelime bulutu var. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun sunuşlarında en sık geçen kelimeler daha büyük punto ile gösteriliyor bu tabloda. Her bir partinin iki metni arasında bir fark görüyor musunuz?
5 ayda ne değişti?
Aşağıdaki karşılaştırmalı tabloda da göreceğiniz gibi iki seçim için partilerin açıkladıkları metinlerde kayda değer değişiklikler var ama bu değişikliklerin çoğu AKP tarafında. Boyut olarak, AK Parti beyannameden 88 sayfa atmış, CHP ise 26 sayfa eklemiş. AK Parti’de projelere ayrılan kaynaklar arttırılmış. CHP’de ise gençlere, eğitime ve istihdama yönelik yeni projeler var. Görünen o ki Türkye’nin iki partisi de artık bir noktada uzlaşmış: Seçmene giden yol ekonomik söylemden geçiyor.
AK Parti: Kimlik politikalarından ekonomiye geçmiş!
AK Parti’nin 7 Haziran beyannamesi medeniyet inşaası temasını merkez almıştı. İcraatten ziyade kimlik politikaları odaktaydı. Nitekim 7 Haziran beyannamesinde ‘aziz’ ve ‘kutlu’ gibi kavramlar öne çıkarken 1 Kasım’da ‘ekonomik’ ve ‘Türkiye’ öne çıkıyor. Ancak asıl değişiklik detaylarda. AK Parti bu seçimlerde, CHP’nin bir önceki bildirgesinde yer alan pek çok projeyi benimsemiş görünüyor. Hem emeklilere hem de asgari ücretlilere ek zamlar bunun en somut örneği. Aynı şekilde öğrencilere, çiftçilere, esnaflara yılda 30 bin ile 50 bin TL arası değişen karşılıksız kredi vaadi, kaynak tartışmasının bittiğini gösteriyor. İki beyanname arasında değişmeyenler de var. Başkanlık vaadi bunlardan biri! İki beyannemede AK Parti başkanlığa eşit sayıda vurgu yapmış.
CHP Ekonomik söyleme gençlik vurgusuyla devam!
CHP 7 Haziran’da 70’li yıllardan beri ilk defa sosyal demokrasinin temelini oluşturan ekonomik söyleme dönmüş, kimlik siyaseti yerine kalkınma odaklı bir bildirge açıklamıştı. Bunu sadece yoksulluğu ortadan kaldırmayı vaad ederek değil, hukuktan eğitime yapısal reformlar vaad ederek yapmıştı. Bu seçimde açıklanan bildirge yine aynı ekonomik çerçeveye sahip ancak bu sefer gençlere, eğitime ve istihdama vurgu çok daha net. Kelime bulutunda da göreceğiniz gibi CHP’de en yaygın kullanılan yeni kavram ‘gençler’ olmuş.
Kaynak tartışmasını CHP kazanmış!
7 Haziran seçimlerinde siyasal gündemi projeleriyle belirleyen parti CHP olmuştu. AK Parti proje üretmekten ziyade CHP’nin projelerine muhalefet eder konumu tercih etmişti. O dönemin en yaygın AK Parti muhalefeti tek bir soruda özetlenmişti: Kaynak nerede? Mehmet Şimşek başta olmak üzere AK Partili sözcüler ısrarla CHP’nin açıkladığı projelere kaynak olmadığını iddia etmişti. Şimdi pek çok CHP projesinin AK Parti tarafından benimsendiğine bakılırsa kaynak tartışması bitmiş görünüyor.
7 Kasım’da Projelerin Partisi kim olacak?
Önümüzdeki bir ay içinde bakalım bu seçimde gündemi kim belirleyecek? Eskiden her seçime projeleriyle damga vuran AK Parti mi yoksa 7 Haziran seçimlerinde gündemi belirleyen CHp mi? Hatırlarsanız o seçim döneminin en çok tartışılan projeleri CHP’den gelmişti: Merkez Türkiye, Emekliye 2 maaş ikramiye! Bu seçim döneminde CHP’nin Lise Kart ya da askerlik görevini yapanlara yönelik projeleri kamuoyunda nasıl karşılık bulacak. Aynı şekilde bakalım seçmenler bir önceki seçimde kaynak soran AK Parti’nin bu seçimde kaynak tartışmasını bırakıp yeni harcama kalemleri vaat etmesini nasıl görecek.
Özetle bu seçimde kaynak tartışması yok. AK Parti de artık CHP’ye benzer projelerle seçmenin karşısına çıkıyor. Bakalım partiler seçim dönemi kendilerini nasıl farklılaştıracak.
Paylaş