Paylaş
ATATÜRK Havalimanı... Türkiye’nın dışa açılan en büyük kapısı. Son yıllarda yolcu ve uçuş sayısı ile öylesine büyüdü ki işletmecisi olan TAV Grubu’nu da beraberinde sürükledi. İstanbul’dan yola çıkan TAV dünyanın dört bir tarafında havalimanı inşa eden ve işleten bir dev haline geldi. Son rakamları önceki akşam bir basın toplantısı gerçekleştiren TAV Grubu CEO’su Sani Şener verdi: “145 milyon dolarlık ciro 1.6 milyar dolara çıkmış, 10 milyon olan yolcumuz 84 milyona çıkmış. 1314 olan çalışanımız 23 bin 706’ya çıkmış ve EBİTDA’mız 22 milyon dolarken 527 milyon dolara çıkmış, yani 24 kat büyümüş.” Yıllardır Şener’in ‘amiral gemimiz’ dediği Atatürk Havalimanı’nda TAV’ın işletme süresi 2021 yılında bitiyor. Yeni yapılacak havalimanı bu tarihten önce biterse Atatürk Havalimanı’nın kapatılması 2021 yılından önce olacak. Peki, en geç 7 yıl içinde amiral gemisi elinden uçacak olan TAV için bu tarihten sonra yokuş aşağı bir iniş mi başlayacak? CEO Sani Şener’in verdiği bilgilere göre TAV önümüzdeki 7 yılı boş geçirmeyecek ve Atatürk Havalimanı’nın boşluğunu doldurmak için çalışacak.
CİRODA PAYI YÜZDE 44
Şener, TAV Havalimanları içerisinde İstanbul’un cirosunun yüzde 44, faiz ve vergi öncesi karının yüzde 55 yer tuttuğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “Demek ki biz İstanbul gibi bir önemli değerin üstüne bir İstanbul daha koyduk. Yani İstanbul 2021’de bizden gittikten sonra, bir amiral gemimiz gidecek ama öbür amiral gemimiz de duracak. Bu havalimanlarındaki yolcu sayımız 38 milyon. Bu yolcu sayısı Münih Havalimanı’na eşit. Demek ki biz geçtiğimiz 7 yılda bir İstanbul yaratmışız, önümüzdeki 7 yılda da bir İstanbul daha yaratabiliriz. Bir amiral gemimizi emekliliğe sevk ederken, ikinci bir İstanbul’u da oraya koymalıyız”
38 HAVALİMANI
TAV Havalimanları’nın Fransız Aeroports de Paris’e (ADP) iki yıl önceki hisse satışından sonra Türkiye’ye 1 milyar dolara yakın paranın girdiğini hatırlatan Şener, “Beraber 38 havalimanı olmuşuz, beraber 272 milyon yolcuya değiyoruz. Bir birimizi tamamlayarak çok ciddi bir büyüme yaratıyoruz. 38 havalimanı ve 272 milyon yolcu ile TAV-ADP, dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu kurmuş vaziyette. Buna rağmen küresel pazarın yüzde 14’ünde olabilmişiz. Geriye kalan yüzde 86’lık daha büyük bir pazar var” diye konuştu.
Atatürk’e yeni terminal planı
SANİ Şener 2021 yılında işletmelerinin biteceği Atatürk Havalimanı’na bu tarihe kadar yatırımın süreceğini söyledi. Şener, “Dış hatlar terminaline ek yeni bir terminal yapımı için DHMİ ile görüşmelere başladık. Anlaşırsak bu terminali yapacağız. Süremiz bitene kadar Atatürk Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 65-70 milyon yolcuya çıkartmak için çalışıyoruz” diye konuşan Şener, yeni dış hatlar terminalinin yatırım tutarının 100 milyon euro olacağını söyledi.
14 havalimanı işletiyoruz
TAV’ın Türkiye’de 5, yurt dışında da 9 olmak üzere 14 havalimanı işlettiğini hatırlatan Şener, bunun yanında servis şirketleri kurduklarını ve dünyada hiçbir havalimanı işletmesinde bu servis şirketlerinin hep birarada olduğu bir organizasyonun bulunmadığını dile getirdi. TAV Havalimanları’nın yurt içi ve yurt dışı ortaklıklarına değinen Şener, “İş hayatı bir oyundur. Biz paylaşarak büyümeyi stratejimiz olarak aldık ama bu firmalarla ortak olabilmek için onlarla aynı lisanı konuşabilmeniz lazım. Onlara hitap edebilmeniz lazım” diye konuştu.
Parmak iziyle pasaport geçişi geliyor
YER hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda değinen Şener, pasaport kontrollerindeki sıkıntıların önceliklerinde olduğunu belirtti. Smartgate ya da i-gate denen parmak izi kontrolüyle geçiş konusunda İçişleri Bakanlığı’ndan izin çıktığını bildiren Şener, deneme çalışmalarına çok yakında başlayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Önce pasaportunuzu göstereceksiniz, kapı açılacak, sonra içeriye girip parmak izi basarak geçeceksiniz. Pasaport alınırken parmak izi alındığı için o parmak izleri orada olacak. Bu pasaporttaki sıkıntıları çok ciddi oranda giderecek. Arap ülkelerinde var. Abu Dabi’de, Katar’da. hem kartla var, hem parmak iziyle.” Şener, parmak iziyle geçişlerin sadece Türk vatandaşları için geçerli olacağını kaydetti.
X-ray sayısı bire inecek
Havalimanlarında 2 defa x-ray kontrolünden geçişlerin yol açtığı sıkıntıyla ilgili bir soru üzerine Sani Şener, “Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nda karar alındı. İzmir ve Ankara’da başlıyoruz. En dış kapıda x-ray’ler olmayacak. Daha sonra da İstanbul’da uygulamaya geçecek. Uygulama en kısa sürede başlayacak” dedi.
Paylaş