Paylaş
Tüm bunlar ne derseniz Türkiye’nin lider GSM şirketi Turkcell için Mehmet Emin Karamehmet’in kurduğu şirketler diyebiliriz. Üstelik hepsinde ayrı bir ortaklık yapısı var. En basitinden anlatacak olursak Turkcell İletişim’de İsveçli TeliaSonera’nın payı yüzde 47.09. Kalanı kimin derseniz, Turkcell Holding’in. Onun ortaklık yapısını sorarsanız, yüzde 51’i Çukurova Grubu’nun yüzde 49’u ise Rus Altimo’nun. Turkcell’in ortaklık yapısı böylesine karışık olmasına ve bugüne kadar milyarlarca dolar değerinde hisse satmasına rağmen Mehmet Emin Karamehmet bir şekilde şirketin idaresini elinde tutmayı başardı.
DAVA NİYE AÇILDI
İşte, yüzde 1’lik hissenin bile kimin elinde olduğunun önem taşıdığı böylesine hassas bir tabloda Rus Altimo’nun İngiltere’de açtığı dava büyük önem taşıyordu. Önce Altimo’nun davasını kısaca bir hatırlayalım. Çukurova Grubu TMSF borçları vs. ekonomik anlamda zorlandığı 2005 yılında o zamanki adıyla Rus Alfa ile 3.3 milyar dolarlık bir finansal anlaşma yaptı. Bunun 1.6 milyar doları karşılığında Alfa’ya yüzde 13,81’lik hisse satıldı. Kalan 1.7 milyar dolar ise 300 milyon dolarlık taksitler halinde ödemek üzere kredi borcu olarak Alfa’dan tahsil edildi. Bunun karşılığında ise yüzde 13,22’lik Turkcell hissesi Alfa’ya rehin olarak verildi. Çukurova Grubu 350 milyon dolarlık ilk taksiti sorunsuz ödedi. İkinci taksitte ise problem çıktı. Alfa borcun ödenmediğini ve temmerrüde düştüğünü, Çukurova ise zamanından önce tahsil edilmeye çalışıldığını, Virgin Adaları’ndaki hesaba yatırıldığını iddia etti. Alfa, Çukurova’nın kalan 1 milyar 350 milyon dolarlık borcunu ödemediği iddiasıyla elinde rehin olarak tuttuğu hisselere el koymak üzere dava açtı.
BTK’DAN AÇIKLAMA GELDİ
Alfa bu hisselere sahip olursa Turkcell’de şirketin yönetimini eline geçirecekti. İki taraf arasında yıllardır devam eden dava serisi dün nihayete bağlanmak üzere İngiliz Yüksek Mahkemesi Privy Council’e ulaştı. İngiliz mahkeme temyiz sürecini sona erdirecek ve bu konudaki nihai kararı açıklayacaktı. Ancak karar öncesinde iki ilginç gelişme oldu. İlki Türkiye’de iletişim sektörünün üst kurulu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) önceki günkü açıklamasıydı. BTK özetle, “Mahkeme ne karar verirse versin, Turkcell’de ortaklık yapısı benim onayımdan geçer. Uygun görmezsem lisansını bile iptal ederim” dedi.
DAVAYI KİM KAZANDI
İkinci ilginç gelişmeye Alfa yani bugünkü adıyla Altimo imza attı. Altimo, daha İngiliz Mahkeme kararını açıklamadan davayı kazandığını, Turkcell’in sahibi olduğunu duyurdu. Turkcell hisselerinin kısmen değer kaybetmesinin ardından da bu duyurusunu geri çektiğini açıkladı. Dün öğle saatlerinde İngiltere’den beklenen mahkeme açıklaması geldi. Eş zamanlı olarak da hem Altimo hem Çukurova Grubu “dava bizim lehimize sonuçlandı” duyurusunda bulundu. Peki mahkeme gerçekte kararında ne diyordu? Hukukçuların bile çözmekte zorlanacağı hukuksal terimleri bir tarafa bırakırsak aslında mahkemenin en kritik kararı hem Çukurova Grubu’nun hem de Altimo’nun açıklamasında yer aldı.
İLAVE NE KADAR ÖDEYECEK
Mahkeme Çukurova’nın ödemeleri sırasında temerrüdün gerçekleştiğine hükmediyordu. Ancak Çukurova iyi niyetle hareket etmiş ve borca konu taksitini hesaba yatırmıştı. Ancak Altimo elindeki hisselere el koymak için tahsilatı gerçekleştirmemişti. İşte bu nedenle mahkeme iki tarafın da açıklamasında yer alan “Çukurova’nın krediyi geri ödemesi koşuluyla hisselerini geri almasına olanak tanınmasına” karar verdi. Bunun hangi koşullarda olacağına ilişkin son karar için de iki taraftan daha fazla bilgi talep etti. Şimdi ne olacağına gelince. Mahkeme yeterli bilgiyi toplayınca Çukurova’nın rehin hisselerini ne kadara geri alacağına karar verecek. Çukurova’nın ana para 1.4 milyar dolara ilaveten 155 ile 950 milyon dolar arasında bir tazminatla karşı karşıya
kalması bekleniyor. Bunu öderse yüzde 13,81’lik rehin hissesini geri alacak. Turkcell de Türk kalacak...
Paylaş