Paylaş
RUSYA’yı stratejik pazarlar arasına alan Eczacıbaşı Grubu, yeni yatırımını seramik sağlık gereçleri alanında yaptı. Rusya’dan 10 yıl önce arsa alan Eczacıbaşı’nın karo ve sağlık gereçlerine yaptığı yatırım toplam 60 milyon Euro. Grubun hedefi ise Rusya pazarından yüzde 10 pay almak.
MOSKOVA’nın 100 kilometre yakınındaki Serpukhov kentindeyiz. Üzerindeki etiketlerden Türkiye’den geldiği anlaşılan makinelerin hemen önünde yerimizi almış bir fabrika açIlışını takip ediyoruz. Sayıca fazla kişi değiliz ancak tarihi bir na şahitlik ediyoruz. Yıllarca dışa kapalı olduğu için bir süre önce aklımızdan bile geçmezken Türkler Rusya’da bir fabrika daha açıyor. Kürsüde Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı var. Eczacıbaşı, stratejik pazarlar arasına aldığı Rusya’da karo ve seramik sağlık gereçleri alanına 60 milyon Euro’luk yatırım yapTı. Hedef Rusya pazarından yüzde 10 pay alarak sektörde ikinci olmak. Eczacıbaşı’nın davetlisi olarak geçtiğimiz salı günü katıldığımız açılışa Bülent Eczacıbaşı, kızı Esra, oğlu Emre ve kardeşi Başkan yardımcısı Faruk Eczacıbaşı ev sahipliği yaptı. Törene Moskova Bölgesi Yatırım ve İnovasyon Bakanı Denis Petrovich Butsaev, Serpukhov Valisi Alexandr Vyacheslavovich Shestun ve Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin de katıldı.
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında söyledi:
16 TESİSİN 10’U DIŞARIDA
“Türkiye, Almanya ve Fransa’nın ardından, artık Rusya da önemli üretim merkezlerimizden biri haline geldi. Bugün, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu bünyesindeki 16 üretim tesisinden 10’u yurtdışında yer alıyor ve uluslararası pazarlar için üretim yapıyor. Yalnız satışlarımızla değil üretimimizle de, dünyanın farklı noktalarında Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyuyoruz.”
Eczacıbaşı “çok markalı, çok üretim merkezli ve çok pazarlı büyüme stratejisi” ile sektörde liderlik hedeflediklerini de belirterek, “Türkiye’nin seramik ilk sağlık gereçleri tesisi için Rusya’yı tercih ettik” diye konuştu.
Moskova Bölgesi Yatırım ve İnovasyon Bakanı Denis Petrovich Butsaev, yeni iş yerleri kurulmasının önemli olduğunu ve destek vermeye çalıştıklarını belirterek, gerekirse vergileri düşürebileceklerini söyledi. “Bu yatırımlar Türkiye’nin Rusya’daki mevcudiyetinin sağlamlaştığını göstermekte” dedi.
Bülent Eczacıbaşı ve beraberindekiler fabrika açılışının mutlululuğunu yaşarken, dönüş yolunda aldıkları Soma’daki felaket haberi üzerine büyük üzüntü yaşadılar.
Yeni model gerekiyor
ECZACIBAŞI, Rahmi Koç’un gündeme getirdiği “gelir dağılımı ve orta sınıfın durumuna ilişkin görüşlerini de söyle açıkladı: “Ülkemiz gelir dağılımı açısından olumlu bir tablo sergilemiyor. Ciddi bir düzelme de yok. Orta gelir tuzağı da tartışılıyor. Yeni bir model ihtiyacı tartışmasının odağında bu var. Cari açıkla beslenen, dışardan kısa vadeli fon girişleriyle finanse edilen büyüme modelimizin artık sonuna geldiğimiz gözüküyor.” Ne yapmak gerekir sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Artık reformların ne olduğu sır değil. Bu sorunların çözümü kendi ellerimizde. Kriz sözlerini tamamen gündemden çıkartmak ve model değişikliğini gündeme getirmek lazım.”
Hedef yüzde 10 pazar payı
Yapı Ürünleri Başkanı Atalay Gümrah, Rusya’da yatırım kararını 8 yıl önce aldıklarını şirketi kurmalarının bile 9 ayı bulduğunu belirterek Gümrah, “Yüzde 10 pazar payı hedefliyoruz. 22 milyon Euro daha harcayarak kapasiteyi büyütebiliriz. Sonraki yatırımı belki daha doğuda yapmalıyız” dedi.
Kurun seviyesi cari açığı kapatacak yerde olmalı
Bülent Eczacıbaşı açılış sonrası düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye ekonomisindeki beklentilerini anlattı. Üretim açısından makro rakamların iyi, genelde de olumlu bir görünüm olduğunu anlatan Eczacıbaşı, şunları söyledi:
Geçen sene özellikle aralıktan sonra başlayan çalkantılar karşısında ekonominin kırılganlık gibi söylentilere rağmen performansının sürdürmüş olması, ortaya olumlu tablonun çıkmış olması son derece olumlu. Ekonominin gücünü direncini gösteriyor.
Bu sene için iç talepten dış talebe kayan bir büyüme, özel sektör yatırımlarının ivme kazanmasını bekliyorum.
Enflasyonun yüksekliği bir sorun ekonomimiz için. Yüzde 8 olabilir. Ama bu kırılganlık kelimesine çok takılıp bunun bir kriz beklentisine dönüştürmemek lazım. Cari açık sorunumuz nedeniyle bu bir gerçek ama bunun her an gelebilecek bir kriz diye yorumlanması zararlı ve yanlış.
Merkez Bankası’nın faiz indirimi için enflasyonda olumlu bir gelişme beklediğini de belirten Eczacıbaşı, “Şu ana kadar gayet başarılı biçimde yönettiler. Bundan sonra da eminim doğru zamanlamayı yapacaklardır” dedi. Yüksek kurun ihracat açısından olumlu olduğunu da söyleyen Eczacıbaşı, “Yıl sonu kur hedefi enflasyona paralel gider diye düşünüyorum” dedi. Eczacıbaşı ‘kurun seviyesi ne olmalı’ sorusu üzerine de, “Cari açık sorunu var. Kurun seviyesi cari açığı kapatacak seviye ne ise o seviyede olmalı” dedi.
Paylaş