PAMUKKALE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ardıç göreve geldiklerinden beri bölgeye ve dünyaya açılmaya çabaladıklarını söylüyor. Öğrencilerinin çok iyi koşullarda eğitim görmelerini amaçladıklarını söyleyen Ardıç ile söyleştik.
Pamukkale Üniversitesi değişiyor mu?
- Pamukkale Üniversitesi büyük bir değişim içinde. Zaten rektörlüğe aday olurken bu konular önemli projelerimizin arasındaydı. Biz de ilk adımı attık. DPT ve TUBİTAK ile işbirliği içindeyiz. Proje araştırma konusunda devamlı ilişki içindeyiz. Bize önemli katkıda bulunuyorlar. Öğretim üyelerini ve öğrencileri ön plana çıkardık. 1.5 yılda bilgi ve bilimsel çalışma için öncelikle 600 bin YTL kaynak ayırdık. Sonra 700 bin YTL daha ekledik. Bu sürede harcama 2.5 milyon YTL’ye ulaşmış durumda. Bu arada öğretim üyelerimizi teşvik ediyoruz. Öğretim üyelerine hazırladıkları her proje için 100 bin YTL kaynak aktarıyoruz. Amacımız PAÜ ve Denizli’yi dış dünyaya açmak. Bu amaçla şu anda 55 öğretim üyemiz yurt dışında çalışma yapıyor. Bu arada Avrupa ülkelerinden 60 öğretim elemanı da bize geldi. Onlar da burada bilimsel çalışma yapıyor. Göreve gelir gelmez kadromuzla geniş çaplı bir çalışma yaptık. Bilim çalışmasının alt yapısını oluşturduk. Laboratuvar kurarak işe başladık. Alt yapı çalışmasını tamamladık diyebiliriz. Zaman zaman elbette yeni ihtiyaçlar oluyor, hemen çözüyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri ile daha kolay çalışıyoruz. Onlarla hem ulaşım kısa mesafeli. Hem de onlar bilime ve bilimsel çalışmalara yıllar önce başlamış, bizden tecrübeli hale gelmişler. Onlarla çok güzel işbirliğimiz var. Şu anda Almanya ve Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile doğrudan bilim çalışması yapıyoruz.
Dokuz Eylül Tıp mezunu
1965 Ankara doğumlu olan Prof. Dr. Necdet Ardıç ilk, orta ve lise eğitimini memur bir ailenin çocuğu olduğu için çeşitli illerde tamamladı. Daha sonra İzmir Dokuz Eylül Tıp Fakültesi’ni bitiren ve kulak burun boğaz uzmanı olan Ardıç bir süre yurt dışında eğitim aldı. Akademik kariyerinin önemli bölümünde Pamukkale Üniversitesi’nde görev yapan Ardıç 1.5 yıldır rektörlük görevini yürütüyor. Ardıç, evli ve bir çocuk babası.
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ
Bilimsel çalışmaları bölgeye de taşıyacak mısınız?
- Elbette. Başta Muğla olmak üzere Isparta, Aydın, Kütahya, Afyon ve Burdur’daki kardeş üniversitelerle ortak çalışıyoruz. Rektörler olarak bu konuda sık sık bir araya gelip çalışmaları gözden geçiriyoruz. Projemize bölge üniversiteleri inanılmaz destek veriyor. Birlikte bilgi alışverişi yapıyoruz. Uyum içinde çalışıyoruz. Bu toplantıların sonuncusunda ev sahibiydik. Rektörler Denizli’ye geldiler ve bu ayki çalışmaları masaya yatırdık. Bilimsel çalışmalar bölge halkının da yararına olacak. Örneğin; Denizli’de hem turizm, hem mermer, hem de tekstil sektörü var. Ayrıca antik kentlere de sahibiz. Hierapolis ve Laodikya’da kazı çalışmaları devam ediyor. Bu konuda da İtalya’nın Torino Üniversitesi ile ortak çalışıyoruz. Bu antik kentlerin ayağa kalkması için çaba harcıyoruz. Bu arada meslek yüksek okullarımıza büyük önem veriyoruz. Bu okullarımız bazı sektörlere ara elaman yetiştirmek için yoğun çaba harcıyor. Bu çalışmaların meyvesini önümüzdeki günlerde almaya başlarız. Ama bilim çalışması durmaya gelmez. Devamlı araştırmak ve kendimizi geliştirmek zorundayız.