Paylaş
Çocuklara sanatı nasıl sevdireceğiz?
Çocuklar, doğumlarından itibaren 5-6 yaşlarına kadar sanatla çok yakınlar ve sanatla yaşamak isterler. 5-6 yaş, sanat için bir kırılma noktası. Çocuklar, özellikle okula başladıktan sonra bir yarış dünyası içine giriyorlar. Ezber odaklı bir eğitim görmeleri, onları sanattan uzaklaştırabiliyor. Çünkü sanat yaratıcılık istiyor. İşte bu noktada çocukları çok iyi tahlil etmek gerekiyor.
Nasıl bir tahlil bu?
Öncelikle çocuğu iyi tanımaktan geçiyor. Kuşkusuz ki büyürken, her birimizin fazla gelişmiş veya geri kalmış yönlerimiz oluyor. Anne-baba bu yönleri iyi tahlil etmeli, çocuğun hangi sanata yeteneği olduğunu görmeli veya geliştirmesi gereken yönlerine uygun sanat dallarına onu yönlendirmeli. Çünkü sanat, bütün bunları açığa çıkarmak için de bir araç! Aileye düşen görev, çocuğun hangi sanat dalına ilgisi ve yeteneği varsa, ona bu hediyeyi sunmaktır.
Çocuklar kaç yaşında hangi sanatla tanıştırılmalı peki?
Her sanatın kendine göre bir yaş dönemi var. Çünkü sanat türleri de yaşlara göre değişiyor. Örneğin bale çok küçük yaşlarda başlayan bir sanat dalı. Bir çocuk üç veya dört yaşında kolaylıkla baleye başlayabilir. Ancak o çocuğun baleye yeteneğinin olup olmadığının asıl keşfedilmesi altı veya yedi yaşlarına denk geliyor. Çünkü çocuklarda vücut ve uzuvlar farklı zamanlarda büyüyor. Bir çocuğun gelecekte bale yapacak olması veya olmaması önemli değil, önemli olan bu eğitimden geçmesi. Üstelik bu durum sadece bale için geçerli de değil. Bütün sanatlar için geçerli.
Ailelere önerileriniz neler?
Çocuğun ne istediğini bilmesi için yardımcı olmalılar. Çünkü çocuklar sanatla tanışınca, kararlarını da kendileri vermeye başlıyorlar. Yani erken yaşta hedef belirlemek, bütün bilgi bagajını da ona göre hazırlamaya yardımcı oluyor. “Biz yaz tatiline mi gidiyoruz, kar tatiline mi gidiyoruz? Yoksa bir köy evine mi gidiyoruz?” Çocuk bütün bunları bilirse, bagajını da ona göre ayarlar. Çünkü her bir seçim için her bir bagaj da ayrı olacaktır. İşte formül budur.
SANATIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ 5 PSİKOLOJİK ETKİSİ
Uzman Psikolog Ramazan Şimşek sanatın çocuklar üzerinde daima olumlu etkileri olduğunu söylüyor ve sanatla tanıştırılan çocuklardaki psikolojik gelişimi şöyle açıklıyor:
1. Sanat, duyusal bütünlük sağlar. Duyuları gelişen çocuğun zekâsı da gelişir.
2. İç dünyasını dışa yansıtır, psikolojik sağlığını güçlendirir.
3. Çocuk, sanat ile kendi benliğini tanır, çevre ile sağlıklı ve dengeli ilişkiler kurar.
4. Dikkat, odaklanma, hafıza ve yaratıcılık becerileri güçlenir. Ders başarısı ve problem çözme becerileri artar.
5. Duygusal zekâyı artırır. Çocuğun merhamet, adalet, eşitlik, paylaşmak gibi değerleri yüksek olur.
Paylaş