Turizm hukuku bir ihtisas alanı olarak gelişiyor

Haberin Devamı

TURÄ°STÄ°N Not Defteri Köşemizin yaÅŸ günü nisan ayı. Bu yazımızla dördüncü yılımıza baÅŸlıyoruz; ilk 100 yazımızın yer aldığı kitabımız da yayınlandı. Siz sayın okurlarımızın esirgemediÄŸi katkıları ile turizmle ilgili tüm konularda önerilerimizi görüşlerimizi aktarmaya çalıştık ve en önemlisi bunların çeÅŸitli kuruluÅŸlar tarafından örnek alındığını projelere konu edildiÄŸini gördük.Â
Dünya seyahat ve turizm sektörünün ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 1 trilyon 300 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Sektör, yaklaşık 7,8 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’nin giderek büyüyen sektörü turizm sadece gelen turist sayısı ve özellikle yabancıları dikkate alan sayıların yetersiz verileri ile ölçülmenin dar geldiği bir çerçeveye oturuyor. Ölçme ile ilgili istatistik metotların yetersizliği tartışılırken olay kendiliğinden ilerlemesini sürdürüyor. Sektörler arası ekonomik girdi-çıktı değerleri ile ifade edilmesi gereken milli ekonomiye olan katkıları, çoğaltan etkisini içeren tespitler yapılmadan bu önemli ekonomik sektörün katkılarını kamuoyunu tatmin edecek şekilde anlatmak mümkün olmuyor. Uygulamalar ise YPK Kararı ile yürürlüğe konan 2023 Strateji Planı ile tesadüfen çakışıyor.
Turizm sektörünün ilki
Bu boyuttaki bir sektörde ekonomi yanında toplumsal ve hukuki alanda yeni iliÅŸkiler oluÅŸması ve bunlara baÄŸlı olarak kendi kurallarını oluÅŸturması da beklenen bir geliÅŸmedir. GeliÅŸmeyi fark eden kurumlardan, sosyal amaçlı projeleri ile (Gelincik Projesi) önplana çıkan, Ankara Barosu’nun öncülüğünde Antalya Barosu’nun iÅŸbirliÄŸi ile Barolar BirliÄŸi tarafından Turizm Hukuku Sertifikalı EÄŸitim Programı düzenleniyor. 29 Nisan–1 Mayıs tarihlerinde Antalya’da yapılacak seminer Turizm sektörünün ilklerinden olacak. Program Gazi Ãœniversitesi Turizm Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mithat ÃœNVER ve Anadolu Turizm Ä°ÅŸletmecileri DerneÄŸi (ATÄ°D)’in katkıları ile hazırlanıyor.Â
Turizm Hukuku’nun bir ihtisas alanı olarak gelişmesi anlamında önemli bir başlangıç olarak nitelendirilen Seminerde turizmle ilgili yasalar, uygulamadan örnekler ve uluslararası ilişkiler uzmanlar tarafından hukukçularla paylaşılacak. Turizm hukuku seminerinin bundan sonra uluslararası bir proje olarak da uygulanması imkânı olabilecek. Bu bağlamda turizme gösterilen yakın ilginin devamı açısından TÜROFED olarak üyesi olduğumuz Avrupa Birliği’nin meslek kuruluşu olan HOTREC ile bir proje yapılması konusunda yardımcı olabiliriz.
Mesleğin içinden gelenler
Bu yazıyı sizlerle paylaştığımız günlerde 12 Haziran’da yapılacak Genel Seçimlerin aday belirleme süreci tamamlanmış olacak. Pazartesi günü Yüksek Seçim Kurulu’na verilecek listede tüm partilerin turizm sektöründen gelen meslektaşlarımıza yer vermelerini bekliyoruz. Turizm sektörünün bugünkü yapısı turizmdeki mesleki ve sektörel gelişimle paralel olarak ortaya çıkan ihtiyaçların özgün turizm hukuku ve mevzuatı yanında genel kurallarda özelliğine uygun olarak yer almasını gerektirmektedir. Bu da komisyonlarda ve Genel Kurul’da mesleğin içinden gelen turizmcilerin katkısı ile en doğru biçimde sağlanabilecek; mevzuat ve hukuk bu gelişimi destekleyecek bir yapıya hızla cevap verebilecektir.

Yazarın Tüm Yazıları