Paylaş
Kiremitçi’ye “Neden polisiye roman?” diye sordum. İşte yanıtı:
“Polisiye yazmak aslında emeklilik projemdi. Bir gün müzik yapmaz olursam tenha bir köye yerleşip yazmayı hayal ediyordum. Aklımda bir suç romanı konusu vardı. Ne var ki pandemi geldi ve hayatlarımızı altüst etti. Her müzisyen gibi ben de kendimi boşlukta hissettim. O zaman sözüne kıymet verdiğim bazı yazar arkadaşlarım ‘Hadi artık, otur şunu yaz!’ dediler. Arkadaş sözü dinledim yani.”
Kiremitçi ilk polisiye romanı “Mezun Cinayetleri”nde yeni bir kadın başkahramanla tanıştırıyor okuru:
Vahşi cinayetleri aklı, tecrübesi, sakinliğiyle çözen Başkomiser Perihan Uygur...
Geçmişten günümüze “Çöküş”
“Çöküş: Finansal Krizlerle Dolu Bir On Yıl Dünyayı Nasıl Değiştirdi?”, Financial Times ve The New York Times gibi uluslararası yayın organlarında görüşlerine yer verilen Columbia Üniversitesi Avrupa Enstitüsü Direktörü Prof. Adam Tooze’un yeni kitabı.
Pandeminin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini yaşadığımız bu günlerde kitap, okunabilecek güncel çalışmalardan biri... Kitap, Türkçeye ilk kez VBKY tarafından kazandırıldı.
Kitap, içinden geçtiğimiz bu olağanüstü dönemde, küresel ölçekte tarihin en güçlü ekonomik krizlerinden birini yaşarken, geçmişte yaşanan deneyimleri de arkasına alıyor.
Bugün ve gelecekte karşı karşıya kalabileceğimiz yeni krizlere karşı nasıl önlemler alabileceğimizin yanıtını arıyor.
Tiyatroseverlere samimi mektuplar
Tiyatro yazılarıyla tanınan Tilda Tezman’ın yeni kitabı “Oyunname 2”, İnkılap Yayınları’ndan çıktı.
Tezman, Avrupa ve Amerika tiyatrosundan izlenimler içeren kitabını, “Oyun izleyerek geçirdiğim sihirli saatlerin zihnimde canlı kalması için, yaptığım yolculukların dönüşünde kaleme aldığım ve paylaştığım samimi mektuplardan ortaya çıkan bir hatıra defteri” sözleriyle tanımlıyor.
Edebiyattan sinemaya...
Neslihan Önderoğlu’na edebiyattan sinemaya uyarlanan en sevdiği filmi sordum, işte Önderoğlu’nun yanıtı:
“Kitabını okumuş olduğunuz bir film genellikle size aynı hazzı vermez. Bunun istisnalarından biri benim için ‘Tirza’ olmuştur. ‘Tirza’, Hollandalı yazar Arnon Grünberg’in bir romanı. Sıkıcı burjuva dünyasının içinde bunalmış Amsterdamlı bir kitap eleştirmeninin güçlükle ayakta duran dünyası, kızı Tirza’nın erkek arkadaşıyla Afrika’ya gideceğini bildirmesi ve sonra da ortadan kaybolmasıyla dağılmaya başlar. ‘Tirza’, 2010 yılında yine Hollandalı yönetmen Rudolf van den Berg’in yönettiği bir film olarak vizyona girmiş ve o yıl Hollanda’nın Oscar adayı olarak seçilmiştir.”
Kim ne okuyor?
◊ Yapımcı Erol Köse, yazar Hande Ertekin’in “Altıncı Göz” adlı romanını okuyor.
◊ Oyuncu Suna Yıldızoğlu, Erendiz Atasü’nün “Kadınlar da Vardır” adlı öykü kitabını okuyor.
◊ Gazeteci Bedir Acar, Cemil Meriç’in “Bu Ülke” adlı kitabını okuyor.
◊ Müzisyen Mehtap Meral, Aslı Perker’in “Ayrılığın
İlk Günü” adlı kitabını okuyor.
Paylaş