Paylaş
Mehmet Güreli’nin yeni kitabı “Şehirli Karınca”, Sel Yayınları’ndan çıktı. Bu kitabında da deneme-öykü tarzında yazan Güreli’nin kurguları arasında dolaşırken farklı yazar, şair, sinemacı ve ressamlar hakkında pek çok yeni bilgi ediniyor ve sanatla dolu metinler okumanın keyfine varıyorsunuz.
Okurken, Türkiye’nin önemli entelektüellerinden biri olan yazar, sinemacı, müzisyen, ressam Mehmet Güreli’yi tanımanın gururunu yaşadım.
Kapak resmi de yazarın kendisine ait.
Bilenler bilir “Kimse Bilmez” adlı şarkısı zamanlar üstüdür. Kalbinizin acıdığını gösteremediğiniz, kimselere anlatamadığınız zamanlar için şarkısını, zihninizi açmak için kitabını öneriyorum!
Tuvalinde aşk var
Geçen haftanın büyük bir bölümünü Bodrum’da geçirdim. Gümüşlük’te ressam Mine Arasan’ı da ziyaret etmeyi ihmal etmedim. Bir sanatçının evine, atölyesine misafir olmak heyecan vericidir her zaman, yaratıcı enerjiyle dolarsınız. Yeniden hayata yaklaşmak da denilebilir buna. Resim her zaman sorgulanan bir sanat.
Arasan’ın yanında da huzura, mutluluğa, gülümsemeye dair ve hayatı yaşamaya değer kılan güzelliklerle karşılaştım.
Resimlerini aşkla yapan bir ressamı yakından tanımak güzel bir deneyimdi. Neşeli bir çocuk gibi renkli bir karaktere sahip olan Mine Arasan’a selam olsun.
Tam zamanında bir kitap
Hilal Bebek’in kaleme aldığı “Çemberin Dışı”, keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.
Zamanın ruhunu yakalayan bu kitap, değişimin, gelişimin, hayat sapaklarında doğru yolu tutturmanın izini sürüyor.
Zihin, aşk, insan, mutluluk, hayat gibi ana başlıkların çatısı altında yazar, okurla sohbet ederken, bilimsel ve felsefi altyapısı kuvvetli denemeler bütünü sunuyor.
Aşka, mutluluğa, insana ve hayata dair bir el kitabı, pos-truth, pandemi döneminin şifreleri ve yeni hayata dair önemli öngörüler bütünü “Çemberin Dışı”.
Dikkatle okunacak, altı çizilecek bir çalışma.
Yazar, “Ve bana ilham olan hayat. Yaşam, canlılık, bilinç, irade... Hiçbir temel öğeni idrak edemedim henüz. Şaşkınlıklar içerisinde yaşıyorum seni. Şükran doluyum sana da. Bir de teessüf ediyorum bazen. Bu kadar ilham bedelsiz olamazdı” diyor. Hayat pratiğine, deneyimine dair güçlü bir el kitabıyla karşı karşıyayız.
Çemberin dışına çıkabilmeyi, klişe ve alışkanlıkları güçlü fikir ve yaklaşımlarla değiştirmeyi göze alan tüm okurlar için!
Şimdiden listeye alınacak bir çalışma
Dr. Bülent Cihantimur yeni kitabında sanat, estetik ve güzellik konularını merkeze alıyor. Güzel sanatlar ve estetik ilişkisi üzerinde duran kitap çağlar boyunca insanların estetik anlayışının gelişimini resim, heykel ve diğer sanatlarla ilişkilendirerek yeni bir bakış açısı sunuyor bizlere. “Doğal Güzelliğini Keşfet” adını taşıyan kitabı, yazar ve editör Rıza Kıraç yayına hazırlıyor. Moda olan güzellik anlayışlarının karşısına kişinin kendi güzelliğini keşfetmesini, ihtiyaçlarının farkına varmasını öneren Dr. Cihantimur, “Moda geçici, güzellik kalıcıdır” diyor.
Toplumlarda coğrafi koşullara göre güzellik anlayışının, estetiği bakışının nasıl farklılaştığını ve insanın kendi bedenini tanımadan güzelliğini keşfedemeyeceğini söyleyen kitabın ilgi çekici bölümlerinde biri de Dr. Cihantimur’un dövme kültürü üzerine yaptığı araştırma oluşturuyor. Kitap, 2021 yılında yayımlanacak. Yolu açık olsun.
Kim ne okuyor?
İnkılap Kitabevi Pazarlama Müdürü Orkun Galolar, John Freeman’ın “Bir Yazar Nasıl Okunur?” adlı kitabını okuyor.
Demirören Görsel Medya Müdürü Umut Veis, Halil İnalcık’ın “Fatih Sultan Mehemmed Han” adlı kitabını okuyor.
İşletmeci Uğur Akkaya, yazar Kevser Aycan Aşkım Saroğlu’nun “Kötülükçü” adlı kitabını okuyor.
Hürriyet Kelebek yazarı Orkun Ün, Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Kral Kaybederse” romanını okuyor.
Paylaş