Bir sanat şehri ORDU

Kültür sanat eksenli gezilerimi hızla sürdürüyorum. Geçen hafta sonu da Ordu’daydım. Ordu bir sanat şehri olmayı başarıyor. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e yaptıkları çalışmaları sordum:

Haberin Devamı


“Hemşehrilerimiz tiyatrodan şiire, romandan resme kadar sanata çok düşkünler. Dolayısıyla onlar için böyle bir çalışmayı hayata geçirmeyi de uygun gördük. Şimdi herkes kendi tuvalini ve boyalarını getirerek resimlerini yapıyor. ‘Düşünen, üreten, yarışan Ordu’ diyorduk. Şimdi resimde de yarışacağız. Bunları düşündük, ürettik şimdi yarışarak Ordu’nun güzelliklerini tüm dünyaya tanıtacağız. Böylece bir sektör de oluşsun istiyoruz. Burada resimlerini yapanlar aynı zamanda satabilecekler.

Bir sanat  şehri ORDU

Başta tiyatro olmak üzere kültür sanat faaliyetleri bizim olmazsa olmazımızdır.
Ben de sanatçı ruhu taşıyan bir babanın evladıyım.
Bu sebeple kültür sanat faaliyetlerine ayrı bir önem veriyorum. Görev yaptığım süre içerisinde pek çok tiyatro oyunu sahneye koyduk.
Pandemi sürecinde kısıtlamalarda halkımızı tiyatrodan mahrum etmemek için 5 oyunu sosyal medya yayınıyla halka ulaştırdık. Yine bu süreçte 36 konser, 16 sergi, 15 konferans, 12 söyleşi, 2 sempozyum, 1 panel, 2 çalıştay, 4 fuar, 2 eğitim kursu ve 3 yarışma düzenledik.”

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

∆ Gazeteci yazar Yalçın Bayer, Ömür Kahraman’ın “Torbayla Yaşamak” adlı kitabını okuyor.
∆ Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Muhammed’in “Evdeki Doktor” kitabını okuyor.
∆ İletişimci Belga Alınak, Çağla Ural’ın “Sultanla Son Dans” adlı kitabını okuyor.
∆ Akademisyen sinema yazarı Fırat Sayıcı, Mişima’nın “Yaz Ortasında Ölüm” adlı kitabını okuyor.

Solmaz Kamuran Köyceğiz’de

Ağustos sonuydu, yeniden Solmaz Kamuran’ı ziyaret ettim. Pandemi dönemini Köyceğiz’de geçiren Kamuran’la sohbet ettik, şunları söyledi:

Bir sanat  şehri ORDU

“Çeviriler devam ediyor. Sürpriz kitaplar geliyor. Kendi kitaplarımda amacım hep okunmaları olmuştur. Çok okunup sonra bırakılması beni üzer. 20 senelik bir romanım yeni nesillere hâlâ ulaşıyor. Uzun soluklu okunması önemli. Yazıya hevesli olan gençlerde kimi zaman bu konularda kafa karışıklığı olabiliyor. Unutulmamalı ki iyi yazarların, iyi çevirilerin karşılığı okurda her zaman oluyor.” Kamuran’ın, İbrahim Müteferrika’nın hayatını anlattığı romanı “Macar”ı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Haberin Devamı

Bir sanat  şehri ORDU

Adana Film Festivali’nin kitapları hazır

Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Adana Film Festivalinde 3 değerli sinemacımız “Onur Ödülü” alıyor. Sinemamızın usta yönetmeni Yavuz Turgul, rol aldıkları filmler birçok uluslararası festivalde ödül alan oyuncularımızdan Şerif Sezer ve Haluk Bilginer sinemaya verdikleri emekten dolayı bu yıl ödüle layık görüldüler. Her yıl olduğu gibi bu yıl da “Onur Ödülü” alan sanatçılarla ilgili kitaplar yazıldı. “Yavuz Turgul: Kaostan Çıkan Filmler”, “Şerif Sezer: İnadın Zaferi”, “Haluk Bilginer: Büyücünün Sırrı” adını taşıyan kitapları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Rıza Kıraç yazdı.

YENİ ÇIKANLAR

Haberin Devamı

Müzik Üzerine Görüşler/ Edward W. Said/ALFA

Müzik ve müziğin temsili konusuna hem icracı hem de eleştirmen rolüyle uzun yıllar kafa yoran Edward W. Said, “Müzik Üzerine Görüşler”le çağdaş kültürel çalışmalar alanındaki büyük bir boşluğu dolduruyor. Müziğin kamusal ve özel anlamını, Adorno ve Proust’un gözlemleri ve Glenn Gould, Toscanini, Wagner ve Beethoven gibi besteciler üzerinden tartışıyor.

Bir sanat  şehri ORDU

Köpek Kalbi/ Bulgakov/Can Yayınları

Köpek Kalbi, geçirdiği ameliyat sonucunda bir insan bedenine ama daha da berbatı, bir insan kalbine sahip olan sokak köpeği Şarik’in Sovyet devletinde işe girerek ideal bir sosyalist vatandaş olma hikâyesini anlatıyor.

Bir sanat  şehri ORDU

Talat Parman /Psikanalitik Denemeler/ Yapı Kredi Yayınları

Haberin Devamı

Talat Parman, Türkiye’de psikanalizin kurumsallaşmasının ilk yıllarına tanıklık eden yazılarıyla tarihe kayıt düşmeye devam ediyor. Bu derlemede, bir psikanalist olarak özellikle ilgi duyduğu ergenlik, aile ve anne babalıkla ilgili konuları merkeze alıyor. Parman kitapta, mimariden, sinemadan ve güzel sanatlardan beslenen zengin örneklerle deneme türü ile psikanaliz arasında sağlam bir köprü kuruyor.

Bir sanat  şehri ORDU

Yazarın Tüm Yazıları