Paylaş
Ayşe Nur Mıhçı, bakış açısı yine başrolde. Ege’nin kültürünü, Egeli bir aileden dinlemek ve buradan çıkan yemekleri tatmak şahane bir deneyim olacak. Söz konusu yemeklerin büyük bir kısmı yazarın ailesinden gelen tariflerden oluşuyor.
Ayşe Nur Mıhçı, 15 yıl önce geldiği Alaçatı’da mutfağımızın, evimizde pişirdiğimiz yemeklerin eksikliğini hissetmiş.
Oğlu Kerem Mıhçı ile Asma Yaprağı’nı açmışlar. Ege mutfağının hem bildiğiniz, hem de belki hiç duymadığınız tatlarını derleyen Ayşe Nur Hanım’ın kitabını sabırsızlıkla bekliyorum.
Ayrıca bir zamanlar çoğumuzun evinde yer alan otantik yorganları, şimdi de Asma Yaprağı’nın kütüphanesinde görmek şahane.
Kütüphanede yorgan fikri Ayça Sarc’a ait.
Sarc’ın küratörlüğünü üstlendiği “Yorganlar Fora” sergisinin kitabı da yakında çıkacak.
Otel Faresi
Emir Hepoğlu’yla beni gazeteci dostum Meliha Okur tanıştırdı. Hepoğlu’nun “Otel Faresi” kitabının hikayesi ilginç.
Otel faresi tanımı ülkemizde ve yurtdışında uzun süredir kullanılan ve gayet popüler bir tanım.
Bedavacıları, haylazları, şımarıkları ve tüm oteli soyup soğana çeviren hırsızları tasvir ediyor.
Hepoğlu, 30 yılı aşkın süredir onlarca farklı destinasyon ve ülkede sürdürdüğü mesleğini icra ederken başından geçen ve çevresinde gelişen enteresan olayları bir kitapta toplamış.
Hikayesini anlatırken çok heyecanlıydı:
“Belki de anlatıcı ben olmalıydım. Literatüre yeni giren bir çeşit otel faresi olabilirdim. Aslında otelde çalışırken tüm olup bitenden haberdardım, gözlemciydim ve hafızam çok kuvvetliydi. Bir o kadar da ketumdum, zira etik ve ahlak kuralları gereği mesleğime ihanet edip bildiklerimi paylaşmak bana yanlış geliyordu.
Ancak zaman aşımına uğramış gerçekten yaşanmış hikayeleri mekan, tarih ve isim vermeden yazabilirdim. Nihayet öyle de oldu.
Kitabın ilk yayımlandığı 2016 yılından bu yana sürekli baskı yapması ve talep görmesi mutluluk verici.”
Online editörlük eğitimi
Bahçeşehir Üniversitesi S.E.M. ve Istanbul Institute işbirliği ile hazırlanan online editörlük eğitimi, 6 Kasım tarihinde başlıyor. 42 saat (4 hafta) sürecek eğitim Mürsel Çavuş ve Filiz Çiçek tarafından verilecek.
2020’nin TUİK verilerine göre Türkiye’de bir yılda 68 bin 120 kitap yayımlandı ve kişisel yayıncılık sayesinde binlerce yazar kitabını yayımlayarak okurlarıyla buluştu.
Sektörde çalışanlar/çalışmak isteyenler, kendi yayınevini kurmayı ya da kendi kitabının editörlüğünü yapmayı düşünenler, kurumsal iletişim çalışanları, dille uğraşmayı seven ve ikinci kariyer, ek iş fırsatı arayanlar, sosyal medya fenomenleri, bloggerlar editörlük eğitimine katılarak kendini geliştirebilir veya yeni bir meslek sahibi olabilirler.
Yeni çıkanlar
“Herakleitos-Bir İnsanın Karakteri, Onun Yazgısıdır”/
Turgut Özgüney/Destek Yayınları
Destek Yayınları Felsefe Serisi’nin yeni kitabında Turgut Özgüney, “Aynı nehre iki defa giremeyiz” sözüyle tanınan Herakleitos’u anlatıyor. Felsefe dünyasının belki de hiç anlaşılmayan filozofu Herakleitos, gökyüzünden yeryüzüne indirdiği felsefi düşünceleriyle dünya felsefe tarihinde derin ve silinmez izler bırakmıştır. Her şeyin ırmak gibi sürekli bir akış içinde olduğunu savunan Herakleitos’u tanımak ve felsefesine daha yakından bakmak isteyen herkes için bir başlangıç kitabı niteliğinde.
“Deneyim Olarak
Sanat”/ John Dewey/
VakıfBank Kültür Yayınları
Pragmatist felsefenin önemli temsilcilerinden olan John Dewey’in, estetik deneyim ve sanat ilişkisinin süreklilik içinde yeniden inşa ve ifade oluşuna odaklandığı çalışması “Deneyim Olarak Sanat” kitabı yayımlandı. Kitap, mimari, heykel, resim, müzik ve edebiyat gibi tüm sanatların biçimsel yapısı ve karakteristik etkileri üzerine yazılan ve uluslararası alanda kabul gören en seçkin eserler arasında.
“Cinayet Ustası”/Andrew Wilson/Altın Kitaplar
Andrew Wilson’un merkezine dünyanın en ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’yi alarak gerçek ile kurguyu ustaca harmanladığı “Cinayet Ustası”, raflardaki yerini aldı. Agatha Christie’nin gerçek yaşam öyküsüne dayanan kitap, ünlü yazarın 1926 yılının aralık ayında aniden ortadan kaybolduğu 11 günü konu ediyor.
Kim ne okuyor?
∆ Yazar Nebil Özgentürk, Fahri Erdinç’in “Kalkın Nazım’a Gidelim” adlı eserini okuyor.
∆ İletişim danışmanı ve yazar Özgür Aras, Ethem Emin Nemutlu’nun “Yanlış Hayat Doğru Yaşanmaz” adlı eserini okuyor.
∆ Gazeteci Hilal Solmaz, Clancy Sigal’in “Ölümsüz Hemingway” adlı eserini okuyor.
∆ Gazeteci Kenan Sözbir, Kafka’nın “Milena’ya Mektuplar” adlı kitabını okuyor.
Paylaş