Nabız henüz durmadı ama suni teneffüsle ayakta duruyoruz

Biri aşçı ve işletmeci, biri kasap ve zincir sahibi, biri gurme ve dergici, diğeri genç ve girişimci... Yeme-içme sektörünün farklı kesimlerinden dört kişiyle n’olacak bu memleketin hali sohbeti yaptık...

Haberin Devamı

Batı, yeme-içme sektörünün üstüne titriyor. Çünkü ortasınıflar restoranlara, kafelere döküldüğünden beri toplumun ve ekonominin nabzı artık berberlerde, taksilerde değil, restoranlarda ölçülüyor.

 

Eğer rezervasyon sayılarında, cirolarda bir düşüş varsa bu, ekonominin diğer alanlarında da daralmanın olacağının işareti kabul ediliyor. Öyle ya, sevgilisini alıp yemeğe gitmeyen insan, o yıl arabasını yenilemeyi düşünüyorsa, onu da erteliyor. Şirket çalışanlarına her yıl verdiği yemeği iptal eden firma, sonradan başka tasarrufları da gündemine alıyor.

 

Türkiye’de yeme-içme sektörü 2010’ların ilk yarısını ‘altın yıllar’ olarak kaydetti defterine. Herkes büyüdü, zenginleşti, zincirleşti, bu işle alakası olmayanlar bile restorancılığa girdi, yurtdışından Michelin yıldızlı mekânlar Türkiye’ye geldi.

 

Haberin Devamı

Ama terörün tekrar tırmanması, bombaların patlaması, havaalanı gibi yerlerin taranması, son olarak da darbe ve OHAL, 2016’yı kayıp yıl yaptı. İnsanların semtlerine kapanmasından dolayı işi artan var elbette ama ortalama olarak cirolar geçen yılın yüzde 30’u.

 

Hafta içi, biri aşçı ve işletmeci, biri kasap ve zincir sahibi, biri gurme ve dergici, diğeri genç ve girişimci... Yeme-içme sektörünün farklı kesimlerinden dört kişiyle bir araya geldik. Boş masalardaki boş tabakların yansıttıklarından n’olacak bu memleketin hali sohbeti yaptık... Haftada iki saat iktisat dersi okudum diye kriz analisti kesilecek değilim. Ama bu işten anlayanların işine yarayabilir diye işte dinlediklerim, anlayıp
aktarabildiklerim...

 

Balon yakında patlayacak

 

- Dünyayla kıyaslandığında dışarı çıkma oranı hâlâ az ama buna rağmen artık gelişme hızlı. Son beş yıl çok iyiydi.

 

Haberin Devamı

- Arka arkaya gelen olaylar turistleri korkuttu, bizimkileri mutsuz etti. Harcamalar kısıldı. Son darbeyi darbe vurdu.

 

- Siz sanıyor musunuz ki restoran giderlerini kısan insanlar, diğer harcamalarına, yatırımlarına aynen devam edecek?

 

- Aşırı şişen yeme-içme balonu patladı patlayacak. Çok yakında büyük silkelenmeler göreceğiz. Özellikle üst segmentte.

- Masraflarımız çok. Markette iyi Roquefort bulmam mümkün ama iyi bir gravyeri hâlâ Kars’tan getirtmek zorundasınız.

 

- Ama en temel eksiğimiz huzur. Siyasiler gibi biz sektör çalışanlarının da bir araya gelmesi gerek.

 

Rekabet koşullarından uzaklaşıyoruz.

 

- Cebinde parası olan da evinde oturmayı tercih ediyor. Ev catering’inde artış var. Kimse bu koşullarda ortada görünmek istemiyor.

 

Haberin Devamı

BU AKŞAM SEN NEREDESİN?

 

Duman Ankara Armada AVM’de, Halil Sezai Ataşehir If Performance’ta, Mor ve Ötesi Kadıköy Dorock’ta, Gökhan Tepe, Bursa Jolly Joker’de, MFÖ Bodrum Antik Tiyatro’da, Kenan Doğulu Bodrum Xuma’da, Moğollar Kartal Beyrut Performance’ta... 

 

DERSAADET’TE YAŞIYORSUN PEKİ BUNLARI BİLİYOR MUSUN?

 

- Gastronomi ve eğlence merkezi Watergarden’ın 30 Ağustos’ta Ataşehir’de açılacağını...15 bin metrekarelik şehir parkınınsa şimdiden hizmete girdiğini... 

- Türkiye’nin, belki de dünyanın ilk denizsiz ‘beach’inin Zorlu Center’da olduğunu...Eataly’nin terasa açtığı Sebbia Beach Bar’ın denizi beş km. uzaktan seyrettiğini...

 

132 TL

 

Bugün Bahçeköy’de yapılacak Life in Colours Festivali’nde baştan aşağı boyaya bulanmak isteyenlerin Biletix’te ödeyeceği bilet fiyatı 

Yazarın Tüm Yazıları