Paylaş
Galata Kulesi’nin giriş kapısını karşınıza alın, sağdan aşağı doğru kıvrılan Galata Kulesi Sokak’tan 50-60 metre kadar aşağıya inin. Sağ kolda göreceğiniz beyaz dekorlu, şık bahçe; i guru. İsminin neden böyle tuhaf olduğuna sonra geliriz.
Bahçeden içeri adımınızı atar atmaz Bodrum Yalıkavak’taki ferah sahil mekânlarından birine girmiş gibi hissediyorsunuz. Zarif bir bar, bahçeye yayılmış konforlu oturma grupları ve masalar, aralarda göz okşayan yeşillikler...
Bütün bunlara da fonda belli belirsiz çalan yabancı pop, house müzikler eşlik ediyor.
Açılalı iki hafta olan i guru’yu şimdilik sadece Galata-Karaköy hattının hipster ve ekspatlarıyla civar otellerde kalan turistler biliyor. Ama sadece turistlere bırakılamayacak kadar güzel; biraz kent bilgisi cakası satmak isterseniz, birlikte gideceğiniz kişileri şaşırtacak, “Burada böyle bir yer mi varmış” dedirtecek kadar da yeni.
Bahçenin insanı içine alan Güneyli atmosferi aslında sadece bir illüzyon. Açık alandan iki katlı kapalı alana girdiğinizde somut gerçekle tekrar yüz yüze geliyorsunuz: Kadim kent İstanbul’dasınız ve burası en eski yerleşim noktalarından biri. Çünkü kapalı alanın arka duvarı Cenevizliler tarafından 1.400 yıl önce inşa edilmiş Galata Kulesi surları. Tuhaf bir duygu. Arkanız Yalıkavak, içeri giriyorsunuz karşınız, elinizle dokunun bakın, ortaçağ Konstantinopolis’i...
Kahvaltıdan DJ’e
Kapalı ve açık alanıyla coğrafyalar ve yüzyıllar arasında gidip gelebileceğiniz i guru’da sabah kahvaltıdan gece DJ eşliğinde eğlenceye kadar vakit geçirebilirsiniz. Menü de ona göre tasarlanmış. Peynir ve dana bacon dolgulu patates hasselback gibi atıştırmalıklar 75-220 lira, karides taco gibi dürüm çeşitleri 100-240 lira, i guru gibi burger çeşitleri 100-170 lira, parmesanlı İtalyan köfte gibi ana yemekler 160-350 lira ve kokteyller 160-220 lira. Mekânın kahvaltıdan tatlıya kadar çok kuvvetli vegan seçenekleri var. İster vegan olun, ister olmayın brownie mutlaka denenmeli. Haftanın her günü 8.00-1.00 arası açık.
(0212) 243 17 17
i guru’nun imza kokteyllerinden Mumbai Margarita (üstte)...
İsmi nereden geliyor?
Saint Pierre Kilisesi’nin bir parçası olarak yapılan bina uzun yıllar okuldaki öğrencilere eğitim veren din öğretmenlerinin ve Vatikan’dan gelen dini temsilcilerin yatakhanesi olarak kullanılmış. Mekân ‘guru’ ismini bu tarihe gönderme yapmak için almış. Fakat bu ismin marka hakları başkası tarafından daha önce alındığı için ismi ‘Ben guru’ anlamında i guru olmuş. Yapı yatakhane olarak kullanıldıktan sonra satılmış ve bir dönem askeri postal fabrikası olarak hizmet vermiş. Geçmişinin bu dönemini hatırlatmak için de içerideki duvarlardan biri ayakkabı kalıplarıyla donatılmış.
Paylaş