Paylaş
Piyasalara bilinen bir teknik gözle bakarsak gelişmekte olan piyasaların yabancı sermayeyi cezbeden yönü faiz getirisidir. Acaba gelişmekte olan ekonomilerin arayışı nedir ? Piyasayı rahatlatacak, hareket kazandıracak düşük faizli kredi değil midir. Burada örümcek ağı fiyat teoremi gibi bir sarmal karşımıza çıkmaktadır.
Aslına bakıldığında cezbedici faiz getirisi yabancı sermaye akışını körüklerken, gelişmiş piyasaların faiz indirimleri de gelişen ekonomilerin kredi cazibe merkezi haline gelmektedir. Burada sorumuz sanki biraz yanıtını buluyor gibi aslında.
Piyasada yüksek oranlı faiz yabancıların hareketlerini oluştururken, düşük faizli dış kredi olanakları yabancılaştırdıklarımızı yerli yatırımcıları oluşturmaktadır.
Yani bu para akışının kontrolünün sadece gelişmiş ekonomilerde ( yabancılarda ) olduğunu düşünmek tek yanlı düşünmeyi beraberinde getirir.
Kredi ile ulusallaştırılan yabancı para, üretime hizmete dönüyorsa ve her iki yönlü yabancı para akışı kurları düşürüyorsa ödeme anında olumlu kur farkının etkiside hiç küçümsenemeyecek kadar fazla olmaktadır.
Yani yabancı sermaye girişi ve çıkışı diye zihinlerimize kazıdığımız hareketin aslında sadece yabancılarla yön bulmadığı aynı zamanda buna yabancılaştırdıklarımızında etkisinin de azımsanamayacak ölçüde olduğunu belirtmeye çalıştık.
Sonuç olarak kısa vadede gözümüzü korkutan dalgalanmalar aslında uzun vadede yerli hareketi ve yabancı hareketleri ile olunması gereken noktaya kendisini taşıyacaktır.
Paylaş