Paylaş
Uluslararası gelişmeler ve bankalararası işlemlere gelmiş olan yüzde 6'lık stopaj bu hafta yine gündemin ilk sıralarında olacağa benziyor.
Elbette bir de içeride reeskontlardan alınacak vergi olayı var. Ama bu orta vadeli bir faktör. (Bu konudaki yazı dizimizi sürdüreceğiz.)
Dışarıda Rus ve Çin-Hong Kong devalüasyonları konuşulmaya devam edecek.
Çok kısa vadede bu borsalarda gidişatı belirleyen unsur geçen hafta yönetimlerin borsaya müdahale etmiş olmaları. İçeride ise finansal piyasaların işleyişine zarar veren riskleri yükselten son kararlardan bir geri dönüş olması zor gibi görünüyor.
Hafta sonunda Ankara'da yapılan toplantıların ne gibi etkisi olur bu hafta göreceğiz. Ancak bireysel yatırımcıya biz yine temkin öneriyoruz.
Geçen hafta cuma günü Hong Kong Borsası yüzde 8'den fazla yükseldi.
İlk bakışta ani bir alım dalgası geldi gibi gözüküyor. Ama işin esası öyle değil. Haber aslında olumsuz.
Geçen hafta Hong Kong'da piyasada fazla işlem geçmiyordu. Piyasa ‘‘sığ’’dı. Aniden Hong Kong yönetimi piyasadan hisse toplamaya başladı. Gelecek haftanın kötü geçeceğini düşünerek açığa hisse satmış olan spekülatörler bu durumda korktular ve açıklarını ‘‘kapamaya’’ yöneldiler.
Neticede yüzde 8'lik artış gerçekleşti.
Elbette müdahale borsayı bir yerde stabilize etmiş oluyor. Ama aynı zamanda Hong Kong piyasalarına olan güven de sarsılıyor. Hong Kong ‘‘gelişmiş bir piyasa olmaktan’’ biraz uzaklaşmış oluyor.
Ayrıca müdahale orta vadede spekülatörlerin stratejilerini pekiştirmiş de olabilir. Çünkü şimdiki fiyatların yapay olduğu düşünülecek.
Buradan şöyle bir ders çıkarıyoruz.
Borsalara müdahale edilecekse bunu çok sınırlı tutup, ön plana çıkmayacak bir şekilde yapmak belki daha doğru.
(Unutmayalım. Hisse senedinin fiyatını yükseltmek zor değil. Yerel parayı verip hisse senedi almak kolay. Ama diğer piyasaları nasıl düzelteceksiniz? Döviz piyasasına müdahale için döviz gerekiyor. Dolaylı da olsa bono piyasası için de aynı şey söylenebilir.
LİKİDİTE
Gelelim içerideki gelişmelere.
Stopaj kararı ve forward'larda karşılaşılan zorluklar piyasaların işleyişini etkilemeye devam ediyor.
Daha da edecek. En büyük risklerden birisi olan likidite riski artabilir. (Buna yazı dizisinde değineceğiz.)
Bu arada yaşananlar fonlama maliyetlerini de etkiliyor.Piyasanın beklentisi gecelik faizlerin bu hafta yüksek seyretmesi. Stopajdan ve dışarıda yaşananların yarattığı tedirginlikten dolayı kapanmaya başlayan bazı pozisyonlar Merkez Bankası'nı gecelikleri yüksek tutmaya zorlayacak. Ayrıca, zaten likidite bakımından zor bir haftaya giriliyor.
VE SON TÜFEx'LER
Yaşananların bir diğer sonucu da TÜFEx'lerle ilgiliydi. Daha bir hafta önce vatandaşa yüzde 20 faizli TÜFEx kâğıdı satılmıştı.
Sonra bildiğimiz kararlar piyasaları etkilemeye başladı. Uluslararası piyasalar karıştı.
Ve cuma günü yapılan TÜFEx ihalesinde reel faiz yüzde 30'a sıçradı.
Böylelikle geçen hafta yüzde 20 ile kâğıt alan bütün vatandaşlar bir hafta içinde zarar etmiş oldu. Ellerindeki kâğıdın değeri düştü. Bu zararı yazmamak için kâğıdın bir süre elde tutulması gerekecek.
SONUÇ
Neresinden bakarsanız bakın, likit olunması gereken bir hafta diye bir sonuç çıkıyor.
Paylaş