Siyasi partiler ve tehlikeli ortam

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Bu yazı siyasilere ve elitlere yönelik. Bu kesimler büyük bir olasılıkla bu yazıdaki uyarıları fazla dikkate almayacak. Ama yine de yazmak bizim görevimiz.

Umarız işin sonu beklendiği gibi olmaz.

BİR ÖRNEK

IMF tartışmalarında bir nokta gözlerden kaçtı.

Nasıl oldu da IMF, Türkiye'de nispeten sıcak baktığı bir programa birkaç hafta sonra sırtını döndü?

Çünkü bundan iki ay önce IMF'nin dolaylı desteğini alan yumuşak bir program, işleri seçimlere kadar idare edebilirdi. Ama şimdi edemez.

Edemez, çünkü uluslararası finansal kriz, kimsenin beklemediği bir nitelik kazandı. Çok tehlikeli bir ortam yarattı. Dünyadaki en sağlam ekonomiler için bile.

Siyasiler ve elitler emin olmalılar ki, ortada çok ciddi bir risk var.

SÖYLENMEYEN

Uluslararası krizin, Türkiye ekonomisine bu köşede tartışmak istemediğimiz başka yollardan da etkileri olacak.

Bu konuda daha çok bilgi sahibi olmak isteyen muhalefet liderleri ve önde gelen politikacılar bu ‘‘yolun’’ ne olduğunu isterlerse öğrenebilirler. Ankara'da ekonominin başında ciddi bürokratlar var. Gider kendileri ile görüşürler ve global finans krizinin geldiği noktada Türkiye'nin neden yapısal reformlar içeren, uluslararası yatırımcıya güven veren ve her şeyden de önemlisi, dış dengeyi iyi kötü kontrol altında tutan radikal kararlar alması gerektiğini öğrenebilirler.

Global finans krizinin, bu radikal programı neden şimdi daha gerekli kıldığını sorabilirler.

Türkiye'de bazı ‘‘ayarlamalar’’ yapılmak zorunda kalınır ve bunlar yapısal reformlarla desteklenmezse, finans sektöründe ne gibi gelişmeler yaşanacağını öğrenebilirler.

SİYASİ PARTİLERE DÜŞEN

Bu durumda, hükümeti oluşturan partilere düşen şu:

Radikal kararlar konusunda muhalefetle birlikte hareket etmeyi kolaylaştıracak bir ortam yaratmak. Bunun gereğini çıkıp seçmene basit ama kararlı bir dille açıkça anlatmak.

Çünkü artık hepimiz biliyoruz ki, şimdiki siyasi stratejiler devam ettikçe, Türkiye'de hiçbir politikacı tek başına can acıtıcı kararlar alamaz.

Muhalefetle beraber hareket edilmeli. Başka çare yok.

Ancak, muhalefete de burada ciddi bir sorumluluk düşüyor.

Muhalefet partilerine, RP'ye ve özellikle de CHP'ye bir hatırlatma yapmak istiyoruz.

Eğer global finans krizi nedeniyle ekonomide işler ters gider ve bazı olumsuz gelişmeler yaşanırsa, bundan şimdiki muhalefet partilerinin kazançlı çıkacağını düşünmek, bilmiyoruz ne derecede akıllıca bir strateji.

Radikal bir istikrar programını ilk başta ister görünüp sonra yapılanların karşısına geçmek ve ‘‘vatandaş eziliyor’’ propagandasına başlamak, iyi bir strateji gibi görünse bile aslında değil.

Bankacılık sektörünün bilançoları ve reel gelirlerdeki bozulma öyle bir boyutta olabilir ki, bundan tüm siyasetçiler zarar görebilir.

Muhalefet, radikal tedbirler konusunda iktidara destek vermek zorunda.

SONUÇ

Siyasi partiler normal siyasi kavgaları sürdürsünler. Ama radikal iktisadi tedbirlere beraberce destek versinler.

Seçmenin canını yakacak tedbirlerde ortak hareket etsinler.

Olur mu?

Sanmıyoruz. Ama bir kere daha tekrarlayalım. Uluslararası finansal kriz, bundan önceki badirelere benzemiyor.

Yazarın Tüm Yazıları