Kısa vadeli faizler düşerken

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Mevsimlik koşullar ve diğer bazı gelişmeler nedeniyle gecelik faizlerin inmesi gündeme gelmiş bulunuyor. Merkez Bankası'nca dün yapılan bir açıklama da piyasalarca bu yönde yorumlandı.

Bu beklentilerde GSM lisanslarından elde edilen 1 milyar doların bir rolü var. Bir kerelik de olsa yine de Hazine'yi rahatlatan bir gelişme. Bu paranın tümü harcanmaz, iç borcun azaltılmasında kullanılırsa, bono stoku kısa vadede daha yavaş artacak. Ayrıca, GSM'den gelen kaynakları diğer özelleştirmeler de izleyebilir.

Bütün bunlar gecelik faizlerin gevşeme olasılığını yükseltiyor.

Bir bakıma beklenen bir gelişme.

RAKAMLAR

İlk önce rakamlara bakalım.

Bankalararası piyasada gecelik para bundan birkaç hafta öncesine kadar yüzde 82-84'ten satılıyordu. Bu basit bir faiz. Bileşiği yüzde 126 gibi bir yere geliyor.

Oysa dün bankalararası piyasada yüzde 75'ten gecelik para mümkündü. (Öğle üzeri ortalama kotasyon yüzde 77'e yükseldi.) Yüzde 75'in bileşiğini alın, yüzde 111 eder. Birkaç hafta öncesine kıyasla ciddi bir düşüş var, ama yine de bono faizlerinin epeyi üstünde.

Bonoların repo veya gecelik parayla taşınabilmesi için gecelik faizlerin daha da düşmesi gerekiyor.

Örneğin, yüzde 65 seviyelerine gerileyen bir O/N faiz, bonoda bileşikleri yüzde 90 seviyesine çekebilir. Bu seviyeleri (kısa vadede) kalıcı yapar.

Sorun bunun mümkün olup olmadığı.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI

Merkez Bankası dün sabah bir açıklama yaptı ve esas olarak, para piyasasına istisnai durumlar dışında, günlük müdahalelerde bulunmayacağını duyurdu. Bunun bir yorumu şu:

‘‘Bu aralar likidite bol olacak. Gecelik faizler bu fazla likidite ile zaman zaman hızlı düşüşler gösterecek, sonradan yükselseler de ortalama gecelik faiz düşecek.’’

Piyasalar da dün bu yorumdan hareket etti. Bono piyasasında faizler geriledi.

Mevsimlik koşullar, GSM lisansından gelen kaynaklar ve dış piyasalarda olumluya dönen hava da O/N faizlerdeki düşüşü destekleyen koşullar.

Son olarak siyasetçilerin ‘‘faizler düşsün’’ yönündeki tercihlerini de unutmayalım.

GERÇEKLEŞME

Geldik yazının zor kısmına.

Beklentiler böyle. Peki, gerçekleşme ne olur?

Gecelik faizler yüzde 65 sınırına yaklaşır mı?

(Dikkat ederseniz, burada faizlerin inmesi doğru mu, yanlış mı diye değil, sadece gerçekleşme ne olur diye soruyoruz.)

Bizce kısa vadede gecelik faizlerin beklentiler doğrultusunda düşmesi mümkün. Merkez Bankası da baskılara boyun eğip buna izin verme durumunda kalacağa benziyor.

SONUÇ

Bu durumda yatırımcıya ne önerebiliriz?

Piyasalara yönelik bir yayınımızda profesyonellere geçtiğimiz günlerde şöyle bir öneride bulunmuştuk:

Gecelik faizlerin düşeceği konusundaki beklenti ve söylentiler arttığı zaman kâğıda girilmesi, faizler düştükten kısa bir süre sonra da pozisyonların kapatılıp kâğıttan çıkılması bizce doğru bir strateji olacaktı.

Bu öneri halen de geçerli.













Yazarın Tüm Yazıları