Paylaş
Bono piyasasında geçen cuma yaşananlar bundan birkaç hafta önce söylenseydi, sanırız pek inanan olmazdı.
Ama Merkez Bankası'nın geçen hafta uygulamaya koyduğu bazı yeni politikalar, piyasa profesyonellerini etkiledi. Bono piyasasını beklenmedik noktalara getirdi. Benzer bir durum şu an için borsada yok. Ama yine de sorabiliriz.
Cuma geldiği noktadan sonra piyasada iyimserlik daha da artabilir mi? Borsa çıkışını bu hafta yapabilir mi?
ENFLASYON GELİŞMELERİ
Piyasalardaki gelişmelerin bir nedeni, enflasyon cephesindeki hareketler. Aslında burada temel bir değişiklik yok. Mevsimlik koşullar, kamu zamlarının geciktirilmesi ve bir de geçen temmuz-ağustos aylarında yapılan zamların sistemden çıkmasıyla enflasyon şu an için düşüyor. İleride ne olacağı belli.
Ama piyasa bu. İster istemez olumlu gelişmelere tepki verecek.
Geçen haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 2.9 artmıştı. Bu sene, hazirana girmesi gereken bazı zamlar bir sonraki aya bile ‘‘sarksa’’ 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon rakamında büyük bir düşüş beklemek gerçekçi değil. Ayrıca geciktirilmekte olan kamu zamlarına yeniden başlandığı biliniyor. Gelecek enflasyon rakamı en iyi koşullarda 12 aylık enflasyonu şimdiki seviyelerde bırakacak.
Temmuz ayı enflasyonunun hızlı bir düşüş göstereceği ise bir gerçek. Ama bu rakam 3 Ağustos'ta açıklanacak. Ağustos ayı ise mevsimlik gelişmelerin yavaş yavaş ‘‘sonbahar koşullarına’’ döndüğü dönem.
Demek ki bono fiyatlarının bundan sonra da yukarı gitmesi, büyük çapta Merkez Bankası'nın izleyeceği politikalara bağlı.
YENİ POLİTİKALAR
Geçen hafta yaşananlar, Merkez Bankası'nın sıkı para politikası izlediği konusundaki yorumları bir anda ortadan kaldırdı.
Merkez Bankası bir yanda gecelik faizleri indirirken diğer yanda cuma günü piyasalardan döviz almadı.
Döviz fiyatlarının beklenenden daha yavaş artması olasılığı bir anda bonoya alım getirdi. Merkez Bankası üst yönetiminin makro-politikalarda zayıf kalacağı tahminimiz doğrulandı. Peki şimdi ne olur?
Merkez Bankası bir süre sonra çaresiz piyasaya giren dövizleri yine almak zorunda kalacak. Ama bu arada gecelik faizler düşük seyredecek, diğer yanda da döviz fiyatları en azından temmuz sonuna kadar daha yavaş artacak. Bizim tahminlerimiz böyle. Ne kadarı gerçekleşir, göreceğiz.
SONUÇ
Bütün bunlara bakıldığında bono faizlerinin bundan sonra da 5-10 puan daha düşmesi bizim için şaşırtıcı bir gelişme olmayacak.
Görebildiğimiz kadarıyla bu iyimserlik, Merkez Bankası söz konusu politikaları değiştirene kadar devam edeceğe de benziyor.
Bu gelişmeler ve özelleştirmeden gelebilecek olan iyi haberlerin bu arada borsayı etkilememesi de kolay değil.
Bitirirken, her zaman vurguladığımız çok önemli bir noktayı tekrarlayalım.
Bu tahminler ancak dışarıdan kaynaklanan bir şok yaşanmadığı takdirde geçerli. Böyle bir gelişme konusunda bireysel yatırımcıları yeteri kadar uyardık. Sorumluluk kabul etmiyoruz.
Paylaş