Paylaş
Gecelik faizler geçen hafta perşembe ve cuma günleri yine yüksek seyretti. Bizim arkadaşlar ‘‘Maaş ödemelerinden dolayı Ziraat'in piyasaya girdiği ve gecelik faizlerin yükseldiği’’ yorumunu yaptılar. Hafta başında ciddi miktarda düşen fonlama maliyetleri bu şekilde yine artmış oluyordu.
Ama bu sıkışıklık (bizce) geçici ve maaş ödemelerinin geride kalmasıyla ortadan kalkacak. Bu nedenle geçen hafta sonu tanık olduğumuz yüksek faizler, bu aralar sorulan bazı soruları değiştirmedi:
Merkez bankasının gecelik faiz politikası ne olacak?
O/N'ların düşmesine göz yumulacak mı?
Diğer bir deyimle önümüzdeki dönemde para politikasında bir değişiklik bekleyebilir miyiz?
YANIT
Biz aslında bu soruları iki hafta kadar önce yanıtlamış ve özetle, ‘‘Ortalama gecelik faizlerin düşmesini bekliyoruz’’ demiştik.
Aradan geçen zaman içinde bu inancımızı güçlendiren gelişmeler yaşandı.
Saptamamız şöyle:
Hükümet ‘‘Enflasyon düşüyor’’ iddiasını sürdürmek zorunda. Bunun için kamu zamları elden geldiğince geciktirilecek. Bu arada bono piyasasının şimdiki iyimserliğini koruması için gayret gösterilecek.
Aksi takdirde bileşikler yeniden yüzde 115'lere yükselir, beklentiler kötümsere dönerse ‘‘ekonomi iyiye gidiyor’’ iddiasının tutulacak yeri kalmaz. Mevsimlik koşullar ve açılan pozisyonlar da bu havaya destek olacak durumda.
Ayrıca, bir noktada gerçek bir iyileşme de var. Özelleştirme eskiye kıyasla daha olumlu bir çizgide.
Küçük de olsa bir başarıya büyük ihtiyaç duyan hükümet bu nedenle piyasalarda iyimser havayı korumak isteyecektir.
Orta vadede bunun bir yolu gecelik faizleri indirmeye çalışmak.
Merkez Bankası'na yapılacak telkinlerin bu yönde olacağı kanısındayız.
MERKEZ BANKASI
İlkeli ve çağdaş parasal politikalar konusunda TCMB'nin nasıl bir çizgi izlediği sorusunu hiç tartışmayalım.
Ama TCMB kısa vadeli, günlük likidite düzenlemelerinde, günlük döviz müdahalelerinde büyük deneyim kazandı. Günlük piyasa dengeleri iyi götürülüyor.
Ayrıca bu ekip sanırız faize vergiden dolayı repo faizlerinin uzun vadede fazla aşağı çekilmeyeceğinin de farkında.
Bu durumda gecelik faizlerin inmesine göz yumar mı?
YORUM
Bir yanda faizlerin inmesi konusunda oluşacak siyasi, mevsimlik ve kısmen de gerçek baskılar, diğer yanda potansiyel tehlikeler... Merkez Bankası ne yapacak?
Bizim yorumumuz şu.
Merkez Bankası üst yönetimi, siyasetçiler karşısında ayak direyecek güce sahip değil. Ayrıca piyasalardan gelen baskılar da güçlü olacaktır.
Bu durumda biz Merkez Bankası'nın ortalama faizlerin inmesine çaresiz izin vereceği, ama bunu kamufle etmek için de zaman zaman bu faizleri yukarı çekeceği kanısındayız.
Yani gecelik faizin ortalaması düşecek. Volatilitesi artacak.
Bizim yorumumuz böyle.
Paylaş