Enflasyon verileri ve pozisyonlar

Salih NEFTÇİ
Haberin Devamı

Geçen haftanın sonuna doğru piyasalarda alınan pozisyonlar, bugün açıklanacak enflasyon verilerinden epey etkilendi.

TERS BEKLENTİ

Bazı oyuncular piyasanın yüzde 6-7'lerde bir enflasyon oranı beklediğini, ama enflasyonun bundan daha düşük çıkacağını, bunun da ‘‘Enflasyon yüksek değil!’’ tepkisi yaratacağını düşündüler. Perşembe-cuma günü bu nedenle kâğıda girenler oldu.

Amaç bu kâğıtları, bugün, rakamlar açıklanınca satmak mıydı?

Göreceğiz. Ama başka oyuncuların bu fırsatı kullanarak cuma günü kâğıttan çıktıkları da gözlerden kaçmadı.

TEMMUZ ENFLASYONU

Zamlar yapılmasaydı bizim hesaplarımıza göre temmuz ayı enflasyonu yüzde 3.3 civarında çıkacaktı. Biz böyle bir durumda büyük bir olasılıkla:

‘‘Yüzde 3.3 enflasyon temmuz ayı için yüksek’’ diyecektik.

Ama ekonomi yönetimi kimsenin beklemediği oranda zamlar yaptı. Bizim hesaplara göre bu zamlar temmuz enflasyonunu yüzde 4.3-4.5 civarına çekiyordu...

Ve bu da mevsimlik koşullara göre çok yüksek bir enflasyon rakamı idi.

Bu önemli noktayı şöyle anlatabiliriz:

Temmuz ayında enflasyonun yüzde 2'den yüzde 4'e çıkması, eylül ayı enflasyonunun yüzde 5'lerden yüzde 9'lara çıkmasına benzer bir şey. Çünkü temmuz aylarında enflasyonun volatilitesi düşük.

POZİSYONLARIN NEDENİ

Ama basında yer alan bazı enflasyon tahminleri mevsimlik koşulları hesaba katmadı ve temmuz enflasyonunu yüzde 6-7 olarak gösterdi.

Bu, bazı oyuncuların geçen hafta aldıkları pozisyonlara olanak sağladı.

Bazı oyuncular yüzde 4'lerde bir rakamın ‘‘iyimser’’ olarak yorumlanabileceğini düşündüler.

Alışa geçtiler.

Bu pozisyonların ne kadar para kazandıracağı bugün rakamlar açıklanıp, piyasalar tepki verince ortaya çıkacak.

FAİZLER

Geçen cuma bono piyasasında likit kâğıtların faizleri yüzde 114'lere geriledi. Bu kâğıtların prim yapıp, para kazandırması için bileşikleri yüzde 114'ün altına indirecek bir hareketin başlaması gerek.

Bu olur mu?

Yüzde 113'ten kağıt aldınız. Bunun döviz açıkları ile fonlarsanız yıllık bazda elinizde yüzde 20 gibi bir döviz getirisi kalacaktır. Hiç de fena değil.

Ama bu bonoları bir gün gelir repo ile fonlamak zorunda kalırsanız, o zaman işiniz zor. Bileşik repo ile fonlamanın maliyeti bu aralar yüzde 120'yi aşıyor. Üstelik elimizdeki bilgiler bu likidite sıkışıklığının azalmayıp, artacağı yönünde.

Demek ki bonolar zarar yazacak. Ayrıca yüzde 120'lerde repo geliri varken neden yüzde 113'ten bono alınsın?

İHALE

Elbette henüz tam olarak belli olmayan bir şey var.

Yeni ekonomi yönetimi ile birlikte oyunun kuralları gerçekten de değişti mi? Yoksa, ‘‘sermaye kazancı’’ bırakan bono al-satları bundan sonra da devam edecek mi?

Bu hafta Hazine ihale açacağa benziyor. İhale sırasında Ankara tarafından izlenecek politikalar bize bu konuda yeni bilgiler verebilir.

Ayrıca ihalenin vadesi de önemli.

Yazarın Tüm Yazıları