Paylaş
Bizim piyasaların psikolojisi dış borçlanmadaki gelişmelerden fazla etkilenmez. İyi haberler bir kaç saat fiyatları yukarı çeker, kötü haberler belki bir iki satış getirir.
Ancak Ankara açısından durum farklı. Ankara'nın dış piyasalardan nasıl borçlandığı hem bize bütçenin durumu hakkında bilgi veriyor, hem de dış piyasalardaki havayı yansıtıyor.
Bu hafta ki gelişmeler açısından önemli mi?
Pek değil. Ama dediğimiz gibi Ankara'nın nakit ihtiyacı konusunda bize iyi bilgi veriyor.
SON EUROBOND
Hazine geçen hafta uluslararası piyasalarda bir Eurobond ihracı başlattı.
Buna biz şaşırdık. Ama bizi bırakın, ihrac uluslararası piyasalara bile sürpriz oldu.
Nedeni şu.
Asya krizi Kasım ayında aniden derinleşince Türkiye benzeri gelişmekte olan ülkeler Eurobond piyasasının tümüyle dışına itilmişti. Öyle ki Kasım ayından bu yana gelişmekte olan ekonomilerden en fazla dört bilemediniz beş ihrac gerçekleştirildi. Bunlardan ikisini Aralık ayında Arjantin başardı. Bu aralar Brezilya'dan da bir ihrac geleceği söyleniyor. Bir iki de küçük satış gerçekleşmiş olabilir.
Ama işte o kadar. Uluslararası bono piyasaları canlı. Ama gelişmekte olan ülkeler açısından ‘‘kuru’’. Elbette bir süre sonra açılacak ancak piyasalar şu an için kupkuru.
İşte Hazine böyle bir durumda geçen hafta WestLB'ye 1 milyar marklık tahvil satma izni verdi.
Tahvil beş yıllık. Önerilen faiz yüzde 7.25 idi. Her şey hesaba katıldıktan sonra yatırımcılara 10 yıllık alman tahvillerinin yüzde 2.84 üzerinde bir getiri teklif ediliyordu.
Uluslaraarası profesyoneller:
‘‘Cesur’’ dediler.
‘‘Fiyat yüksek’’.
İHRACIN DURUMU
Bizim Hazine bonolarının ihalelerinin aksine Eurobond piyasalarında ihrac edilen tahvillerin satışı uzun sürebiliyor. Hazinenin son kağıtlarında da satış iki hafta sürecek. Kağıtlar ikinci piyasada 6 Şubat civarında trade etmeye başlayacak.
Ama ilk gelen bilgiler iki gün içinde fiyatın biraz düştüğü yönünde.
Bizim duyduklarımız sınırlı bir çevreden geliyor. Ama bize söylenen:
Satışın fazla iyi gitmediği.
NEDEN?
Peki Hazine uluslararası piyasaların durumunu bilmiyor muydu?
Neden bu derece olumsuz koşullarda piyasaya çıtı? Soru işaretleri doğmasına neden oldu?
Biz (en az) iki neden görebiliyoruz.
Birincisi, yaptığımız hesaplara göre Hazine'nin nakit ihtiyacı tahminlerden daha fazla. Çaresiz de olsa piyasalara çıkıp borç aranıyor.
İkinci neden teknik.
Aralık ve Ocak aylarında elinde Alman markı cinsinden bono tutan yatırımcıların paraları normalden biraz daha yüksek oranda geri döner. Ellerinde tuttukları kağıtların itfaları bu aylarda yoğunlaşır. Bu yatırımcılar yeni kağıt arayışına girerler. Yani işin içinde mevsimlik bir neden de var.
Hazine bu fırsattan yararlanmak istemiş olabilir.
SONUÇ
Bu yazıda iç piyasalara değinmedik. İçeride kayda değer tek şey geçen hafta sonu bir büyük oyuncunun çeşitli stratejilerle yüklü miktarda kağıt alması idi.
Bir beklentisi mi vardı?
Yoksa bono piyasasında artık alıştığımız spekülatif hareketlerden birisi miydi?
Paylaş