Paylaş
Yapay zekâ teknolojilerinde liderliği elinde tutan Çin ve ABD gibi ülkeler bu teknolojiyi kendi teknolojisini geliştirememiş ülkelere satmayı planlıyorlar. Olay burada kalsa iyi. Esas amaç bu teknolojilerle gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları hakkında veri toplamak. Doğal olarak eğer siz kendi teknolojisini geliştirememiş bir ülke iseniz tüm varlığınızla bu teknolojiye sahip olan ülkelere teslim olmak zorunda kalacaksınız.
Milli teknolojik kalkınma hamlesi ülkemizin güvenliği ve refahı için en büyük önceliği taşımaktadır.
Teknolojinin her alanında lider ülke olmalıyız. Başka yol yok.
Hindistan tehlikenin farkına vardı ve hemen milli yapay zekâ planını hazırladı ve duyurdu. Ancak bu plan Çin ve ABD’ye bir reaksiyon gibi görünüyor. Kurdukları bir çalışma grubu ile yapay zekâ alanında yatırımın artırılması kuvvetle öneriliyor. Yapay zekâ teknolojilerinin üretimde, sağlık sektöründe, tarım, eğitim ve toplumsal alanlarda hızla kullanılmaya başlanılması öneriliyor.
Çok yakında dünyanın 3. büyük ekonomisi olacak Hindistan bu yola geç çıktı, ama en azından yola çıktı.
Türkiye’nin yapay zekâ vizyonu konusunda önerilerimizi paylaştık daha önce.
Artık biz de yola çıkmalıyız. Sözü uzatmaya gerek yok.
BLOCKCHAİN’DE HANGİ YILDAYIZ?
Blockchain konusu ile alakalı olanlar bilirler. En çok tartışılan konulardan biri İnternet’le karşılaştırıldığında blockchain teknolojisi hangi noktadadır tartışması, süregelen bir konudur.
Geçen hafta Silikon Vadisi’ndeki yatırım firmalarından birinin yaptığı analize göre şu anda 1994 yılında görünüyoruz. Yani henüz tek bir tarayıcının olduğu İnternet günlerine benziyor blockchain bugün.
Internet’in ilk yılları olan 1990-1995 yılları ile blockchain’in ilk yılları olan 2013-2018 karşılaştırıldığında bugün 1994 yılındayız. Yani blockhain için hala belirli bir iş modeli ortaya çıkmış değil ve hala altyapı hazırlanıyor.
Haftanın sözü:
İnsanın kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür. - Platon
Paylaş