Paylaş
(Alacalı ya da tam olarak soyabilirsiniz.)
1,5-2 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 30-40 dakika kadar bekletin.
(İsterseniz patlıcanları, saplarının 1-2 santim aşağısından başlayarak uzunlamasına dörde de bölebilirsiniz. Böylece patlıcanlar yelpaze şekli alacaktır.)
Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, incecik yarımaylar halinde dilimlediğiniz soğanlar ve ince halkalar halinde doğradığınız yeşil biberleri derin bir kaba koyun.
Sarmısakları da ortadan ikiye bölerek katın. Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri de ilave edip toz şeker, tuz, karabiber ve sirkeyi de katın ve kaşıkla karıştırın. (İsterseniz bu sosu hafifçe pişirebilirsiniz de, ama ben çiğ olarak kullanıyorum.)
Geniş ve derin bir tencereye arada boşluk bırakmadan bir sıra patlıcan dizin.
Üzerine hazırladığınız domatesli sosu gezdirdikten sonra tekrar patlıcan dilimleri dizin.
Tencerenin kapağını kapatıp yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 30-35 dakika daha, patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekledikten sonra servis
tabağına alın.
Üzerini bol miktardaki ince kıyılmış maydanozla süsleyip ılık ya da soğuk olarak servise sunun.
Malzeme listesi
4 adet topan patlıcan
(topak, şişman patlıcan)
Sos için;
4 adet orta
boy domates
1 adet orta boy
kuru soğan
4 adet taze yeşil biber
10-12 diş sarmısak
2 yemek kaşığı
elma sirkesi
1 yemek kaşığı tozşeker
(6 adet kesmeşeker de kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlama
süresi
25 dakika
Pişirme
süresi
40 dakika
Paylaş