Yufkaların üst üste konulmasıyla yapılan hamur işlerinin, Türkler tarafından, Anadolu’ya gelmeden önce, Orta Asya’da bilindiğini söyler yemek tarihçileri.
20-30 kat yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavayı annemin 40-50 yufkadan yaptığını hatırlarım. Hatta annem, emektar Gülbeyaz Nine’nin baklavada kullandığı yufka sayısının 80-100 arasında olduğunu da övünerek anlatır. "Çok iyi açılmış olan bir yufka o kadar incedir ki, yufkayı gazetenin üzerine yaydığınızda bile gazeteyi okuyabilirsiniz" der annem.
O aynı zamanda eskiden kadınlar arasında "En iyi yufkayı kim açacak" gibi bir yarış olduğunu da söyler. Ben bir yemekçi bile olsam, bu konuda annemin eline su dökemem ama hazır yufkayla, gayet lezzetli ayvalı, vişneli baklavalar yapabilirim. Annemle baklava yaparken ayrıldığımız tek nokta yufka sayısı değil elbette. Ben, az şekerli, şerbeti ve içi bol, meyveli baklavaları daha çok seviyorum. O ise daha şekerli tercih ediyor baklavayı. Sanırım devir değiştikçe zevkler bile değişiyor.
Mantarlı karides güveç
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
250-300 gr dondurulmuş karides
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet limonun suyu
(varsa 2 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı ketçap
2 adet orta boy domates
2 adet tatlı yeşil sivri biber
1 su bardağı dolusu konserve mantar
3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Dondurulmuş karidesleri derin bir kaba koyun. (Karides oda sıcaklığında hemen çözülecektir.) Üzerine limon suyu varsa soya sosu ve ketçabı ekleyip tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirdikten sonra karıştırın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda, mantarları küp küp doğrayın. Sivri biberleri, saplarını kestikten sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Domates, mantar ve biberi karidesin üzerine ilave edin. Malzemeleri kaşıkla karıştırıp bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirdikten sonra 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Hindistancevizli sini kurabiyesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
3 adet yumurta
(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
250 gr yumuşamış margarin
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
6 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı dolusu kakao
1 çay bardağı hindistancevizi tozu
Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarini derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları kırın. Vanilya ve toz şekeri ilave edip sıvıyağı aktarın. Un ve kabartma tozunu başka bir derin kaba aktarıp elinizle iyice karıştırdıktan sonra tel süzgeçten geçirerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Karışımı, malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Ele yapışmayan ve kulak memesinden daha yumuşak olan kurabiye hamurunu iki eşit parçaya bölün. Orta boy yuvarlak bir fırın tepsisini ya da 25-30 santim boyunda kenarları yüksek bir fırın kalıbını hafifçe yağlayın.
Hamur parçalarından birini bastırarak kalınlığı 1 santim olacak şekilde fırın kabına yerleştirin. Hamurun diğer parçasını, üzerine 2 yemek kaşığı kakao ekleyerek, kakao hamura iyice karışıncaya kadar yoğurun. Kakaolu hamuru kalıptaki sade hamurun üzerine bastırarak yayın. Kurabiyeyi 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Fırından çıkan sıcak kurabiye kendi sıcaklığıyla bir süre daha pişmeye devam edecektir. Sıcakken üzerine hindistancevizini serpiştirin. Kurabiye hamuru iyice soğuyunca bisküvi büyüklüğünde dilimleyerek servise sunun.