Yüksük çorbası

Yemeğin yöresi: Malatya-Darende
Uygulayıcı: Meral Olgun (54) / İstanbul / Müfettiş
Malzemeler
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1 su bardağı mercimek
* 3 adet orta boy kuru soğan
* 1 adet orta boy domates
* Birkaç adet sivribiber
* Yarım kg. un
* 1,5 kaşık margarin
* Yarım kaşık domates ve biber salçası
* Tuz, pul biber, kuru nane, maydanoz, sumak
* 1 kaşık tereyağı
* 250 gr az yağlı kıyma
* Yarım limonun suyu
* Yarım kg. parça kuzu eti

Yapılışı:
İç malzeme için kıyma kavrulur. 2 adet kuru soğan yemeklik doğranır ve kıymaya eklenir. Margarin, biber salçası ve domates salçasının bir kısmı ile pul biber ve tuz ilave edilerek soğanlar pişinceye kadar kavurmaya devam edilir. Çok az maydanoz doğranarak katılır ve hazırlanan iç buzdolabına konularak biraz katılaştırılır.
Başka bir leğene göz kararı un ve bir miktar tuz konur. Suyla yoğrulup katı bir hamur elde edilir. Hamurdan eşit büyüklükte üç büyük beze yapılır. Bezeler oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde ince açılır.
Bunlar 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Her şeridin ortasına önceden hazırlanan iç malzeme incecik konur. şeritlerin kenarları 1 cm. kadar içeri katlanır. Sonra şerit kıyma dökülmeden boydan boya verev şeklinde yuvarlanır. Sonra da parmakla her iki tarafından basılarak üçgen hale getirilir. Keskin bir bıçakla 1 cm. büyüklüğünde parçalar kesilir ve bir tepsiye serilir. Buzdolabına konularak bekletilir.
Bir tencerede, önceden düdüklü tencerede haşlanmış kemikli kuzu etine, yıkanmış mercimek ve 1 adet çentilmiş kuru soğan, domates ve biber salçası, 3-4 adet sivribiber, 1 adet doğranmış domates, haşlanmış nohut ilave edilerek pişirilir.
Mercimek pişince tuz ve limon suyu ilave edilir. Önceden hazırlanmış hamurlar ve bir avuç kıyılmış maydanoz kaynayan suya ilave edilir. Bir taşım kaynayınca altı kapatılır.
Tavaya konulan tereyağı kızdıktan sonra kuru nane ve tuz, pul biber konularak hazırlanan karışım çorbanın üzerine dökülür. Servis yapılır.
Tarifi aktaran: Annesi
Yazarın Tüm Yazıları