Paylaş
Dünyanın neresine giderse gitsin mutlaka damak tadına uyacak bir yemek bulurdu. Hiçbir öğününü öylesine geçiştirmez, beğenmediği bir yemek olursa da yemez, aç kalırdı.
Annemin deyimiyle ‘Huysuz Virjin’ ya da ‘hercai menekşe’ babam yüzünden her öğün vakti hepimiz hazırola geçerdik.
Ama çok sevdiği ya da lezzeti yerinde olan tek bir şeyi yiyip doyabilirdi de. Erzincan’ın şavak tulum peyniri ve yanında cimin üzümünün olduğu bir sofra ona göre bir ziyafet sofrasıydı. Ya da kurut katıklı kesme aş çorbası.
Aynı zamanda güzel yapılmış İtalyan soslu makarnaya da bayılırdı. İşte bu yüzden, bana göre babam hem yöresel hem de evrensel olabilen bir adamdı.
New York’ta kaldığımız kısa süre içinde hemen her sabah anneme bol soğanlı patates kavurması yaptırır ve soluğu Central Park’ta alırdı.
Ben arkasından koşar, pötikareli battaniyeyi hemen çimenlere sererdim. Çayını “ince belli Çerkez kızı” dediği cam bardağa koyar, Erzurum’un kıtlama şekerini de eline tutuştururdum.
Höpürdeterek yudum yudum içtiği çaya patates kavurmasını katık eder, adeta New York’lulara meydan okurdu.
Bu güzel ramazan gününde tüm kaybettiğiniz sevdiklerinize Allah’tan rahmet diliyorum...
Tavuklu nohutlu pilav
Tavuğu temizleyip yıkadıktan sonra büyük bir tencereye koyun. 1 adet soğanı bütün olarak tencereye ekleyip üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin.
1 çay kaşığı tuz katıp orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumuşayan tavuğu süzerek tencereden çıkarıp küçük parçalar halinde didikleyin. Tuz ve karabiber serpip karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, pirinci bol tuzlu sıcak suda en az 40 dakika bekletin ve bol miktardaki suyla yıkayıp süzün. Yağı geniş teflon tencerede eritin.
Pirinci tencereye aktarıp sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Didiklediğiniz tavuk etini ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
Tavuğun haşlama suyundan 4 su bardağı kadarını (sıcak olmalı) tencereye aktarın.
Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış nohudu da (kabuklarını mutlaka soymanız gerekir) ilave ettikten sonra karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin.
Ocağın altını kısıp pilavı kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Tencereyi bir sofra beziyle sıkıca sarıp pilavı en az 1 saat dinlendirin. 1 saat sonra kapağını açıp karıştırdıktan sonra servise sunun.
1-1,5 kilogramlık bütün tavuk
1 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut (Konserve nohut da kullanabilirsiniz.)
50 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
Paylaş