Gıda sektöründeki rekabet, yöresel ve geleneksel tatlar arasında yaşanmaya başladı.
Lahmacundan imambayıldıya, Kayseri mantısından Beypazarı kurusuna, etli kuru fasulyeden dönere, çiğbörekten keşküle, Tekirdağ köftesinden içliköfteye ve aşureye, pek çok lezzeti market raflarında görmeye başladık. Yöresel lezzetlerin market raflarında boy göstermesinde üretim teknolojilerinin gelişmesi ve ambalaj tekniklerinin ilerlemesi dahil pek çok faktörün rolü var. Bu arada pek çok tanınmış restoran zinciri de bazı ürünlerini markalaştırıp hazır yemek sektörüne giriş yaptı. Hafifçe kızartılmış, birazcık haşlanmış, dondurulmuş olarak kesinlikle güvenli bir şekilde paketlenmiş bu hazır yiyecekler arasında müthiş bir rekabet yaşanıyor. Kimisi paketi, kapağı, ambalajı açılır açılmaz tüketilebiliyor, kimisi kısa pişirme işlemi gerektiriyor. Yalnız yaşayan, yoğun tempoda yaşayıp zaman sıkıntısı çeken, bekar, öğrenci ve yeni evlilerin daha çok tercih ettiği bu pratik ürünler, gün geçtikçe artacağa benziyor.
KÜTAHYA GÜVECİ
MALZEMELER * 2 kg kuzunun kaburgasından kemikli et * 10-15 adet arpacık soğan * 6-8 adet yeşil sivribiber (Kırmızı biber de kullanabilirsiniz.) * 7-10 adet orta boy domates * 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber * 1 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI Kuzunun kaburga kısmından parça parça hazırladığınız eti yıkayıp bir kenarda bekletin. Soyulmuş soğanlar, iri iri doğranmış biber ve domatesleri toprak bir güvece yerleştirin. Tuzu serpip en üste de etleri koyun. Karabiber ve yine tuz atıp suyu ekleyin. Güvecin kapağını kapatıp sıcak fırında en az 1,5-2 saat pişirin. Sıcak sıcak servise sunun. NOT: Kütahya’nın bu meşhur güveci aslında çarşı fırınlarında pişirilir.