Yeşil ya da kırmızı ama mutlaka mercimek

Soğuk, yoğun bir kış gününün ardından eve gidip sıcacık mercimek çorbası içmenin keyfi başka nede vardır ki...

Bahsettiğimiz çorba mercimek bitkisinin kırmızı taneleriyle yapılan çorba. Aslında yeşil mercimeğin de çorbası çeşitli yörelerimizde yaygın olarak yapılmakta ama yeşil mercimek çorbası kentlerde kırmızı mercimek kadar popüler değil. Çok genel bir anlatımla baklagiller familyasına ait olan mercimeğin anavatanı Akdeniz ülkeleri ve Anadolu’dur. Ancak anayurdundan çok uzaklarda bile yaygın olarak tarımı yapılmaktadır.

Dediğimiz gibi, Anadolu mercimeğin yetişmesi için çok uygun bir coğrafyadır ve bunun sonucu olarak da Türkiye mercimek üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Hazır kış mevsimindeyken ve çorbalar soframızın baş tacıyken mercimek çorbasını sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir, çünkü içerdiği protein miktarı azımsanmayacak kadar çoktur. Besleyici değeri yüksek olan mercimek, kötü kolesterolü aşağıya çeker, insülini ve kan şekerini düşürür. Yani şeker hastaları için yenmesinin bir sakıncası yoktur. Kansızlığa iyi gelip tansiyonu dengede tutmayı da başaran mercimeği gerek çorbasını yaparak gerekse salata ve yemeklerde kullanarak sofranızdan eksik etmemeniz gerekiyor.

Kabaklı tepsi mücveri

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25-30 dakika


Malzeme listesi

á 250 gr yağsız dana kıyma

á 2 yemek kaşığı köftelik bulgur

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet yeşil sivri biber

á 3 adet orta boy kabak

á 1 demet dereotu

á 2 yemek kaşığı kepekli un karışımı

(Çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz.)

á 2 adet yumurta

á 1 su bardağı süt

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 tatlı kaşığı kuru nane

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Öncelikle, bir tencerede kızdırdığınız zeytinyağında, kıyma, kuru nane, ince ince doğradığınız kuru soğanlar ve ince halkalar şeklinde doğradığınız sivri biberi 5-6 dakika kavurup soğuması için bir kenarda bekletin. Henüz sıcak haldeyken üzerine bulguru katın. Diğer taraftan, kabakların dış kısımlarını kazıyıp rendeleyin. Üzerine, ince kıyılmış dereotu, çavdarlı ya da kepekli un karışımı, yumurta, zeytinyağı, tuz ve karabiberi katarak karıştırın. 1 su bardağı sütü de ekleyip çatalla iyice harmanlayın. Şimdi de soğanlı kıymayı kabaklı karışımın üzerine aktarın ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Bu karışımı, cam veya porselen bir fırın kabına yerleştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları