Masallarda derler ya "kırk gün kırk gece süren düğünle evlenip sonsuza kadar mutlu oldular" diye.
Belki kırk gün kırk gece sürmez Anadolu’da düğünler, ama iki ya da üç gün süren düğünler hálá vardır. Hatta, eskiden bir hafta süren düğünler olurmuş Anadolu’nun çeşitli yörelerinde...
Düğünler, özellikle Anadolu’da, geleneklerin önemli bir parçasıdır ve eğlenceli bir olaydır iki insanın hayatını birleştirmesi. Ancak düğünün eğlence kısmı bitip, gelinin kız evinden çıkarılacağı son güne gelindiğinde herkesi hüzün kaplar. Oğlan evinden gelenler gelini almadan önce gelinin beline kırmızı bir kuşak bağlarlar. Sonra da gelin arabaya ya da faytona bindirilip oğlan evine götürülür.
Bu arada, kız evinde de oğlan evinde de gelen misafirler için sofralar kurulur. Bu sofralarda genellikle ağır yemekler vardır. Ayrıca oğlan evine, kızla birlikte baklava, şerbet, kurabiye, su böreği, kızarmış tavuk, pilav gibi yiyecekler gönderilir. Bu, kız annesinin gelinle damada gerdek gecesi için yaptığı bir jesttir.
Düğün yöresel farklılıkların en çok öne çıktığı törenlerden biridir ve bu yöresel farklılıklar yeme-içme kültürünü de yakından ilgilendirir. Bu yüzden Anadolu’daki düğünlerde yapılan yemeklerden bahsettiğimiz bu yazıda çok genel bir resim çizdiğimizi söylemek zorundayız.
Pirinçli düğün çorbası
Malzeme listesi
á 500 gr. kuzu gerdan eti (boyun eti ya da 400-500 gr. kuzu parça et)
á 2 yemek kaşığı pirinç
á 10-12 su bardağı ılık et suyu
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Terbiyesi için;
á 2 yemek kaşığı un
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 1 adet limonun suyu
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
60 dakika
Kuzu etini düdüklü tencereye koyup üzerine 8-9 su bardağı su ekleyerek haşlayın. İyice yumuşayan eti ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen eti sudan alıp küçük küçük didikleyin ve bir tabakta biriktirin. Eğer tenceredeki et suyu azalmışsa üzerine sıcak su ilave ederek en az 12 su bardağı et suyunu hazır edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci başka bir tencerede 2 su bardağı suyla hafifçe haşlayın. Üzerine süzgeçten geçirdiğiniz et suyunu ekleyip orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın. Diğer taraftan un, yumurta sarısı ve limon suyunu küçük bir kasede çırpın. Üzerine kaynayan çorbadan bir kepçe kadar ilave edip sosu ılık hale getirin. Ilık haldeki sosu kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin (çorba suyunun topaklanmaması, pürüzsüz kıvamda olması gerekir). Son olarak, didiklediğiniz etleri de tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Birkaç kez daha karıştırarak 10 dakika kadar pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın. Üzerine pulbiber ilave edip sıcak sıcak servise sunun. Çorbanın kıvamı gerektiğinden katı olursa 1-2 su bardağı sıcak süt ilave ederek domates çorbası kıvamına getirin.
Cevizli düğün helvası
6 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 500 gr. un
á 250 gr. bitkisel margarin veya tereyağı
á 2,5 su bardağı tozşeker
á 5 su bardağı süt
á 1-2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Margarini derin bir teflon tencerede eritin. Yağ erir erimez unu ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 10-12 dakika kavurun. Unun renginin iyice sararıp hafif kahverengileşmeye başlaması bazen 15 dakika kadar sürebilir. Diğer taraftan, süt ve tozşekeri orta boy bir tencerede karıştırın. Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak pişirmeye başlayın. Şeker sütün içinde iyice eriyinceye kadar çatalla karıştırın. Kaynar kaynamaz da ocaktan alın. Bu şekerli sütü rengi kahverengileşmeye başlayan unun üzerine aktarıp karıştırın. Sekerli süt katılınca neredeyse boza kıvamında sulu bir hamur elde edeceksiniz. Ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatarak helvayı kısık ateşte, sütünü iyice çekinceye kadar, en az 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alın ve helvayı sıcakken karıştırın. İnce çekilmiş ceviz içini ilave edip tekrar karıştırın. Helvayı servis tabağına aktarıp hafifçe bastırarak yerleştirin. Helvayı şekilli kalıplarla süsleyebilirsiniz de. Üzerine tekrar ceviz serpip ılık ya da soğuk olarak servise sunun. Bu helvaya cevizle birlikte rendelenmiş portakal kabuğu da ekleyebilirsiniz.