Yemeklerimizin ve sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri

Onlar olmasaydı ne yapardık? Yemeklerimizin tadı, tuzu, rengi, kokusu bu kadar kuvvetli olur muydu? Evet evet, sorduğumuz sorular baharatları işaret ediyor.

Haberin Devamı

Binlerce yıldır mutfaklarımızın vazgeçilmez bir parçası olan baharatlar, sağlığımıza da çok yararlı. Baharatlar bazen bitkilerin kurutulmasıyla, bazen de dövülmesiyle elde ediliyor.
Şimdi çok kısaca birkaç baharattan bahsedelim ve bakalım yemeklerimize tat katmaktan başka ne gibi faydaları var...
Mutfaklarımızda tuzdan sonra en çok kullanılan ve aranan malzeme olan karabiber, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahip.
Peki ya tarçın? Kan şekerinin ayarlanmasında başrol oynayan insülinin salgılanmasına neden olan tarçın, özellikle şeker hastalarının belli bir ölçüde mutlaka tüketmesi gereken bir baharat. Ancak her malzemede olduğu gibi tarçının tüketilmesinde de mutlaka doktora danışılması gerek.
Baharat köri ise demir deposu. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı da koruyucu özelliği var.

Haberin Devamı

GAZİANTEP TAVASI

Yıkayıp iyice kuruladığınız patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin. Patlıcanları ocak üzerinde, fırında ya da mangal ateşinde iyice yumuşayıncaya kadar közleyin.
Kabuklarını akan suyun altında soyun. Kesme tahtası üzerinde incecik, ezilecek gibi dilimleyin. Domates ve biberleri de közleyip aynen bu şekilde doğrayın.
Diğer taraftan zeytinyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlediğiniz sarmısakları tencereye aktarıp karıştırarak 1 dakika kadar kavurun.
Üzerine dilimlediğiniz patlıcan, biber ve domatesleri ilave edip karıştırın. İsterseniz bu aşamada 1-2 tatlı kaşığı ev yapımı biber salçası da ilave edebilirsiniz. Sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve yenibaharı da katıp ocaktan alın.
Tereyağı ve eti başka bir tavaya koyup yüksek ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar kavurun. Patlıcanlı karışımı kenarları yüksek bir fırın tepsisine (büyük boy bir borcam da kullanabilirsiniz) yayın. Üzerine kavurduğunuz eti yağıyla birlikte aktarın. Gerekirse tuz ve karabiber serpin.
Yemeği 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 40 dakika, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Fırın kabının üzerini alüminyum folyo, fırın kağıdı ya da pişirme kağıdıyla kapatırsanız yemek kendi buharıyla pişecek ve daha lezzetli olacaktır. Fırından çıkardığınız yemeği sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 6 adet orta boy kemer patlıcan
- 1 kg kuşbaşı koyun eti (Pirzola eti de kullanabilirsiniz.)
- 25-30 gr tereyağı - 3-4 adet büyük boy domates - 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı - 4-5 adet yeşil biber (Dolmalık ya da çarliston biber) - 8-10 diş sarmısak - 2 çay kaşığı tuz, karabiber yenibahar

Yazarın Tüm Yazıları