Yemek bulmacaları meraklılarına

Özellikle bulmaca meraklıları için, yemeğe dair sözcüklerden bazı kopyalar vermek istiyorum. Bulmaca çözmeyenlerse bilgi sahibi olabilirler.

Alakart; yemek listesinden seçilen yemek. Piyata; yemek tabağı. Gurme; yemekten anlayan ve tadına varabilen kimse. Meyane; un ve yağla hazırlanan bir sos. Mönü; yemek listesi. Vejateryan; et ve etli yemekleri yemeyen. Aperatif; yemek öncesi verilen içki. Marzipan; pasta süslemede kullanılan badem hamuru. Sengeser; Van’ın meşhur ekmekli, yoğurtlu yemeği. Sitiyofobi; yemek yeme korkusu. Tirit; et suyuyla ıslatılan bayat ekmek yemeği. Bir de bulmaca hastası Hasan amcanın bir hatırlatması var. Şarabı inceleyen bilim dalına da önöloji denilirmiş. Bunlar bana anlatılanlar. Sizin de bildikleriniz varsa listeyi daha da uzatabilirsiniz.

İnce Noktalar

Soğanı buzdolabında soğutursanız, doğrarken daha az ağlarsınız.

HAFİF VE KEYİFLİ

Reyhanlı domatesli makarna

Yapılışı:

Sos için; tencerede kızdırdığınız zeytinyağına sarmısakları ekleyip, birkaç sefer karıştırın.

Domates püresi ve domatesleri ilave edin.

Tuzu, karabiberi ve kesme şekeri de ekleyip, karıştırarak sosu 10 dakika pişirin.

Reyhanı ilave edip, sosu 1 dakika daha kaynatıp kenara alın.

Kaynayan tuzlu suda makarnayı 8-10 dakika haşlayın.

Süzdürdüğünüz makarnayı servis tabağına alın. Üzerine sosu gezdirip servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1 paket penne makarna

Sos için

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

4 diş sarmısak (incecik doğranmış)

6 adet domates (tavla zarı doğranmış)

2 yemek kaşığı domates püresi

1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan veya kuru fesleğen

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet kesme şeker

Çilekli sakız muhallebisi

Yapılışı:

Tencerede margarini eritin. Unu ekleyip birkaç dakika kısık ateşte kavurun.

Toz şekeri, sütü ve damla sakızını ilave edip karıştırın.

Kısık ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.

Muhallebinin yarısını uzun kup bardaklarına paylaştırın ve 30 dakika bekletin.

Çilek ve pudra şekerini robotta püre haline getirip, kalan muhallebiye ekleyin. 2 su bardağı çileği süslemek için ayırın.

Buzdolabından çıkarttığınız muhallebileri çilekle süsleyip üzerlerine çilekli muhallebi dökün. Buzdolabında bir saat daha bekletip servise sunun.

8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

125 gr margarin

2 kahve fincanı un

6 su bardağı süt

3 kahve fincanı toz şeker

2 adet damla sakızı

(nohut büyüklüğünde)

3 su bardağı çilek

1 çay bardağı pudra şekeri
Yazarın Tüm Yazıları