Yemeden, içmeden...

İslam dininin şartlarından biri olan orucun, diğer dinlerde de -bazı ufak farklılıklarla da olsa- yeri olduğunu biliyor muydunuz?

Bu ibadet, oruç tutan kişiye nefsine hakim olmayı öğrettiği gibi, gelip geçen dünya nimetleriyle kurduğu bağımlılık ilişkisini gözden geçirmesi için de bir fırsattır aynı zamanda. Hıristiyanlık dininde ise İki ayrı türde oruç tutulur.

Bunlardan Ökaristik oruç belirli bir süre katı besinlerin yenmemesi şeklinde uygulanırken, Eklesiyastik oruç ise Katolik kilisesinde geçerli olan 40 günlük perhiz dönemidir. Bu oruç gündüz tek bir öğün yemek, sabah ve akşam da hafif yiyeceklerle yetinmek şeklinde tutulur. Hıristiyanlıkta orucun ülkelere göre değişen hüküm ve gelenekleri vardır. Bazıları yumurta ve meyve yemekten kaçınır bazıları bunların hiçbirini yemez. Bazıları da hayvani besinleri yemeyip bitkisel besinleri yiyerek oruç tutar.

Musevilik dininde bir tam gün süren (26 saat) Keffaret orucu mecburi iken, Hinduizmde oruç genellikle çok sayıda besini yemeyerek, bir çeşit perhiz şeklinde uygulanır. Ancak İslam dışındaki hiçbir dinde orucun hatları kesin şekilde çizilmemiş ve kuralları net olarak belirlenmemiştir.

Sütlü patates çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet orta boy patates

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 tatlı kaşığı tereyağı

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 6 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 2 adet yumurtanın sarısı

á 2 su bardağı süt

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için;

á 3 yemek kaşığı ekmek kıtırı (kruton ekmeği)

Tereyağını bir tencerede eritip; tavla zarı formunda doğradığınız soğanları ekledikten sonra, 2-3 dakika kavurun. Üzerine unu tuz serper gibi serptikten sonra tavla zarı formunda doğranmış patatesleri ve 6 su bardağı et ya da tavuk suyunu ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyip, çorbayı ara sıra karıştırarak patatesler iyice ezilinceye kadar orta ısılı ateşte pişirin. Pişen çorbayı, bir el blenderi ya da robot yardımıyla püre haline gelinceye kadar çekin. Tencereyi tekrar ateşin üzerine alın. Yumurta sarıları ve sütü çukur bir kapta çatalla iyice çırpıp tenceredeki çorbaya bir yandan çorbayı karıştırarak aktarın. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak çorba kaynamaya başlayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayan çorbayı karıştırmadan 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerini ekmek kıtırları ve isterseniz kırmızı toz ya da pul biberle süsleyerek servise sunun.

Osmanlı usulü iç pilav

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 3 su bardağı pirinç

á 2 yemek kaşığı tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)

á 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 250 gram dana ciğeri

á 3 yemek kaşığı dolmalık kuş üzümü

á 1 yemek kaşığı tozşeker

á 1 çay kaşığı tarçın

á 1 tatlı kaşığı yenibahar

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 su bardağı ılık su

Pirinci, üzerine çıkacak kadar ılık ve tuzlu suda bekletin. Kuş üzümlerinin saplarını ayıklayıp bol suyla yıkadıktan sonra süzün. Tereyağını ya da zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Dolmalık fıstıkları tencereye aktarıp yaklaşık 1 dakika, rengi sararıncaya kadar kavurun. Üzerine tavla zarı formunda doğrayıp yıkadıktan sonra süzdüğünüz ciğerleri ekleyin ve karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. İncecik doğradığınız soğanları ilave edip tüm malzemeleri 5-6 dakika daha karıştırarak kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci tencereye aktarıp karıştırarak 3-4 dakika kadar daha kavurun. Son olarak, kalan malzemeleri; dolmalık kuş üzümü, tozşeker, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuzu ekleyip, 4 su bardağı ılık suyu da ilave edin. Orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Suyunu çeken pilavın altını iyice kısın ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirdiğiniz pilavı ocaktan alın. Pilavı en az 30-35 dakika dinlendirin. Servise sunacağınız zaman tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırıp servis tabağına alın. İsterseniz kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları