Kahvaltılarımızın, dost sohbetlerimizin, uykusuz gecelerimizin vazgeçilmez tamamlayıcısı ve ortağıdır çay. Kimimiz açık sever, kimimiz koyu; ama mutlaka girmiştir hayatımızın bir tarafından o.
Bizim kültürümüzde çay demek demlenmiş çay demektir. Tabii son 20 yılda yaşam tarzımızın değişmesiyle birlikte poşet çayları da kabul etmeye başladık, ama bizim kuşak demleme çayla büyüdü ve bence de çay dediğin demlenir.
Peki ama nasıl demlenir çay? Öncelikle şunu belirtelim; ideal demlenme süresi 5-6 dakikadır ve bu süreden fazla demlikte duran çaydaki tenin maddesi çaya geçmeye başlar. Bu da çayın kararmasına neden olur. En az bu kadar önemli olan bir başka şey de çayı demlemekte kullandığınız suyun kalitesidir. İdeal çay mineral bakımından zengin kaynak suyuyla demlenmiş olandır. Bu kadar çok içtiğimiz başka bir içecek yoktur sanırım ve hakkında ne kadar çok şey bilirsek o kadar artacaktır vereceği keyif.
Yumurtalı Rus salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Malzeme listesi
Mayonez için;
á1 su bardağı sıvıyağ
á 2 adet yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
á 1 çay kaşığı tuz
á 1 çay kaşığı hardal (isteğe bağlı)
á 1 tatlı kaşığı su
á 1 yemek kaşığı limon suyu
Garnitür için;
á1 adet patates
á 1 adet havuç
á 1 su bardağı konserve bezelye (haşlanmış taze bezelye de kullanabilirsiniz)
á 4-5 adet salatalık turşusu
á 5-6 dilim salam
á 2-3 adet katı yumurta
á 1 su bardağı konserve mısır
Mayonezi yapmak için; oda sıcaklığındaki yumurta sarılarını cam ya da porselen bir kaseye aktarıp tuz ve hardalı ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. Bir yandan kaynar suyu azar azar ilave ederken, bir yandan da hızla karıştırmaya devam edin. Sıvıyağı da çok yavaş ve sık sık durup bekleyerek kasenin içine aktarın. Bu arada ya mikserin orta devriyle ya da bir tel çırpıcıyla hep aynı yöne doğru hızlı hızlı karıştırmaya devam edin. Böylece yağı yumurtaya yedirmiş olacaksınız. Karışım neredeyse muhallebi kıvamına geldiğinde ve rengi beyaz olduğunda limon suyunu katıp birkaç dakika daha karıştırın. Hazırladığınız mayonezi buzdolabında bekletin (hazır mayonez de kullanabilirsiniz). Haşlayıp tavla zarı formunda doğradığınız patates ve havucu derin bir kaba aktarıp karıştırın. Üzerine küp küp doğradığınız salatalık turşusu ve salamı ekleyin. Yine tavla zarı şeklinde doğranmış yumurtaları da aynı kabın içine aktarın. Haşlanmış bezelyeleri ve konserve mısırları da ilave ettikten sonra buzdolabında bekleyen mayonezle karıştırıp tuzunu kontrol edin. Son olarak, servis tabağına aktarıp dilimlenmiş zeytinlerle ve ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Peynirli doyumlu çörek
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Malzeme listesi
á125 gr. bitkisel margarin
á 250 gr. az yağlı beyaz peynir
á 1 adet yumurtanın sarısı
á 2 çay kaşığı karbonat
á 2 çay kaşığı limon suyu
á Türk kahvesi fincanıyla 6 fincan un
Eritip ılıttığınız margarini derin bir kaba koyun. Üzerine rendelenmiş beyaz peyniri ve yumurta sarısını ekleyin. Limon suyunu bir yemek kaşığına koyup karbonatı limon suyunda eritin. Limonlu karbonatı da peynirli karışımın üzerine aktarın. Ardından unu da yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan yumuşak hamuru oda sıcaklığında 15-20 dakika dinlendirin. Hamuru merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında ve yaklaşık bir yemek tabağı (en az 20 santim) büyüklüğünde açın. Yuvarlak hamuru eşit büyüklükte 8 adet üçgen oluşturacak şekilde kesin. Üçgenleri uzun kenarından başlayarak rulo yapın. İki ucunu düğüm atar gibi birbirinin içinden geçirin. Çörekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 35 dakika pişirip çıkarın. Ilık olarak servise sunun.