Yaşamak

Bazen daha uzun yaşamak ya da yaşlanmamak isteğimizin, daha çok bilmek ve hatta her şeyi bilmek arzumuzun bir uzantısı olduğunu hissediyorum.

Bugün hepimiz yaşlanmayı durdurma ve tersine çevirme taktikleri ve teknikleri konusunda ustalaşmaya başladık. En ilgisiz olanımız bile sağlıklı beslenmeyle ilgili en az bir "gerçek"ten haberdar. Bilgiye doymayan ve öğrendiklerini hayatına yansıtmaktan keyif alanlar ise -öğrendiğim her bilgiyi hayatıma yansıtma konusunda bazen kendime söz geçiremesem de ben de onlardan biri sayılırım- her yeniliği ilgiyle takip ediyor. Dr. Andrew Weil de yaşlanmayı durdurma konusunda bugünlerde oldukça popüler olan isimlerin başında yer alıyor. Dr. Weil’i diğer uzmanlardan ayıran özelliği, bilgilerini okuyucusuyla bir uzman doktor gibi değil, keyfiyle sıkıntısıyla aynı yollardan geçen biri olarak paylaşması. Kendisi şu anda 63 yaşında. Ona göre yaşlanma sürecini engellemeye çalışmak asla kazanamayacağımız bir savaşa girmek gibi... Bu konuda elimizden gelen tek bir şey var: Hayatın her aşamasında olduğu gibi yaşlılığımızı da kendimiz ve dünyayla uyumlu, dengeli ve olabildiğince sağlıklı yaşamaya çalışmak.

Peynirli irmikli fırın makarna

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket erişte makarna

á 200 gr. orta yağlı beyaz peynir

á 1 demet maydanoz

Sos için;

á 4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 4 su bardağı süt

á 1 yemek kaşığı irmik

á 6 çay kaşığı tereyağ

Tencereye 15 su bardağı su koyup, içine 1 tatlı kaşığı tuz atın. Suyu orta ısılı ateşte kaynattıktan sonra erişteyi aktarın. Makarnayı arada sırada karıştırarak 5 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp üzerine rendelenmiş beyaz peynir ve çok ince kıyılmış maydanozu ilave edip karıştırın. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp, tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Tuz ve karabiberi ekleyip tekrar çırpın. Üzerine süt ve irmiği ilave edip, iyice karıştırın. Orta boy bir kelepçeli fırın kalıbını sıvıyağla iyice yağlayıp, bir kenarda bekletin. Yumurtalı karışımı tenceredeki peynirli makarnanın üzerine aktarıp, iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı tıpkı pasta hamuru gibi, yağlanmış kek kalıbına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Üzerine fındık büyüklüğünde parçalara ayırdığınız tereyağını yerleştirin. Makarnayı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika pişirip çıkarın. Makarnayı kelepçeli kalıptan çıkarıp dilimleyerek servise sunun.

Kırmızı biberli karaağaç köftesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


á 6-7 adet orta boy kırmızı dolmalık biber

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Köfte için

á 250 gr yağsız köftelik kıyma

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 dilim tost ekmeği

á 1 adet yumurta

á 5 yemek kaşığı süt

á 1 demet maydanoz

Dolmalık kırmızı biberlerin üzerini kapak şeklinde kesip, tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayın. Süzüp üzerlerini kağıt havluyla kuruladıktan sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, köfte harcını hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpin. İncecik doğradığınız soğanı da malzemenin üzerine aktarın. Tost ekmeklerinin dış kısımlarını ayırıp içlerini ufalayarak kıymaya ekleyin. Üzerine yumurtayı kırıp sütü de ilave edin. Maydanozu ayıklayıp incecik doğrayarak kıymayla karıştırın. Karışımı 3-4 dakika kadar yoğurun. Kırmızı dolmalık biberleri hazırladığınız bu harçla sıkıca doldurun. Doldurduğunuz dolmalık biberlerin üzerine fırçayla bolca zeytinyağı sürün. Fırın tepsisini kalan zeytinyağıyla yağlayıp, yağladığınız biberleri tepsiye yan ayna sıralayın. Kırmızı biber köftelerini 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika, üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirip çıkarın. Dilimleyerek ve sarmısaklı yoğurtla birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları