Belki yüz kere bahsettim bu köşede, zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğundan ya da zeytinden. Ama bugün zeytin ağacından bahsedeceğim.
Barışı ve dostluğu simgeleyen zeytin dalı aslında bereketi simgeleyen Athena’nın bir armağanıdır mitlere göre. Athena Yunan mitolojisinde o kadar önemli bir yere sahiptir ki, bu yüzden adı ülkenin en önemli şehri olan Atina’ya verilmiştir. Peki neden önemlidir Athena bu kadar ve neden bir şehre adı verilmiştir. Şimdi, aynı zamanda zeytin ağacının da tarihini anlatan mitolojik hikayeye bir göz atalım. Yunan tanrısı Zeus, Attika şehri için bir yarışma düzenler. Amaç şehre en değerli armağanı verecek olan kişiyi seçmektir. Bu büyük yarışmanın ödülü ise şehrin koruyucusu olmaktır. Yarışmaya deniz tanrısı Poseidon ve Zeus’un kızı Athena katılır. Poseidon denize dalar ve çok ağır yükler taşıyabilecek olan bir at çıkarır denizden. Athena ise toprağa sığınır ve bu yarışma için topraktan bir zeytin ağacı çıkarır. Yarışmanın sonucu açıklanır ve zeytin ağacının Attika şehrine verilmiş en büyük armağan olduğu kararına varılır. Bu yarışmadan sonra Attika şehrinin koruyucusu olur Athena. Zaten daha sonra da şehre onun adı verilir. Zeytin ağacı yalnızca Attika’ya değil insanlığa verilmiş en büyük armağanlardan biridir bence ve bence ben bu güzel armağanla ilgili daha çok yazı yazacağım sizlere.
Bakla suflesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
50 dakika
Malzeme listesi
500 gr taze bakla
2 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kepek (kepekli ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı yoğurt (kaymaksız ve az yağlı yoğurt kullanmaya özen gösterin)
3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri (dil peyniri de kullanabilirsiniz)
Yıkanmış baklaların uç kısımlarını kesip 2 santim boyunda doğrayın. Doğradığınız baklaları orta boy bir tencereye koyun. Üzerine sıvıyağı, incecik dilimlediğiniz soğanları ve ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları ilave edin. Tuzu serpip orta ısılı ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Suflenin sosunu hazırlamak için yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine un, kepek (yukarıda belirttiğimiz karışımlardan birini kullanabilirsiniz) ve yoğurdu ilave edin. Malzemeleri tel bir çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Ilık hale gelen baklayı fırına dayanıklı ve kenarları yüksek bir kaba aktarın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip karıştırın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirin. İsterseniz kırmızı pul biber de ilave edin. Bakla suflesini 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirip çıkardıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Ananaslı diyet sütlaç
Malzeme listesi
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan pirinç
4 su bardağı diyet süt
1,5 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
4 paket vanilya
5-6 dilim konserve ananas
4 kişilik
Hazırlama süresi 5 dakika
Pişirme süresi
35 dakika
Pirinci akan suyun altında yıkayıp süzün. Küçük bir tencereye aktarıp üzerine 2 su bardağı su ekleyin. Kısığa yakın ateşte sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan 8-10 dakika sonra üzerine sütü ilave edip yine sık sık karıştırarak pirinci yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcakken toz tatlandırıcı ve vanilyayı aktarın. Tahta bir kaşıkla karıştırdıktan sonra çukur bir servis kasesine ya da tek kişilik kaselere alın. Ilık hale gelmelerini bekleyip buzdolabında en az 2-3 saat bekleterek soğumalarını sağlayın. Benim yaptığım gibi ılık haldeki sütlacı streç film serdiğiniz bir kek kalıbına da aktarabilirsiniz. Bir gece buzdolabında beklettikten sonra da servis tabağına ters çevirebilirsiniz. Sütlacın üzerini ananas dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servise sunun.