Paylaş
Annem erkenden kalkar, pazar kahvaltısı için özel sucuklu yumurta, menemen ya da en sevdiğimiz böreklerden yapardı. Evi saran nefis kokularla uyanır, ona yardımcı olmaya çalışırdık. Sofra kurulur, çay demlenir, sıcak ekmek ve gazeteler alınır, bir tören misali kahvaltı saatlerine hazırlanılırdı.
Gençtik, kimimiz ortaokula, kimimiz liseye gidiyorduk. Babam zaten çok meşgul bir insandı. ışi gereği bazen yaşadığımız yerin -ki hemen hemen tüm yörelerde yaşamıştık- uzağında olurdu.
Ben en çok babamın da bizimle birlikte olduğu kahvaltı sofralarını sever, onunla biraz daha vakit geçireceğim için mutlu olurdum.
Bütün hafta birbirini ancak birkaç saat görmüş olan bizler, pazar sabahları aile olmanın keyfini çıkarır, saatlerce sofrada otururduk. ıkinci kez çay demlenir, kahvaltılıklar sofradan kaldırılmaz, atıştırılmaya devam edilirdi. Sonra babamın az şekerli kahvesi yapılır, yavaş yavaş sofradan kalkılırdı.
şimdilerde hayat bundan 30, hatta 20 yıl önceye kıyasla daha hızlı. Hayatımızı kolaylaştırmak için var olan teknoloji bir taraftan da bizi acele etmeye zorluyor.
Teknoloji, yan etkisi olan yalnızlığı da beraberinde getirdi. ınsan ilişkileri bilgisayar ekranına sıkışıp kaldı. Çocuklarımız da teknoloji gereği yalnız başlarına geçiriyor zamanlarının çoğunu. Tüm bunlar göz önüne alındığında, birlikte geçirilecek zamanlara ihtiyacımızın olduğu ortaya çıkıyor.
Yarın pazar ve birlikte yapılacak bir kahvaltı, geçirilecek birkaç saat aile bireylerinden randevu almak için iyi bir bahane. Bence haftaya keyifli başlamanın en güzel yolu pazar kahvaltıları...
PORTAKALLI PıRıNÇ TATLISI
Malzeme listesi
· 2 su bardağı süt
· 3 su bardağı portakal suyu
(Taze sıkılmış portakal suyu kullanmanızı öneririm.)
· 1,5 su bardağı pirinç
· 25 gr bitkisel margarin
· 1 su bardağı tozşeker
· 1 paket vanilya
· 3 adet yumurta
YAPILIşI
Pirinci kaynar suda 1 saat kadar bekletin. Süzüp yıkamadan bir kenara koyun. Margarini orta boy bir tencerede eritin. Üzerine pirinci ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun.
Süt ve portakal suyunu ilave edip tozşeker ya da düşük kalorili tatlandırıcıyı ekleyin. Karıştırmaya devam ederek kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp vanilyayı katın ve ara sıra karıştırarak ılık hale gelmesini bekleyin.
Ilıyan karışımın üzerine yumurtaları teker teker kırıp iyice karıştırın. Fırına dayanıklı porsiyonluk güveç kaplarına ya da kenarları yüksek orta boy bir fırın kabına aktarın.
5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip servise sunun. Bu tatlının üzerine hindistancevizi serpiştirebilirsiniz.
TAZE MEYVELı ıRMıK TATLISI
Malzeme listesi
· 5,5 su bardağı süt
· 1 su bardağı irmik
· 10 tepeleme yemek kaşığı tozşeker
· 1 paket vanilya
· 2 tepeleme yemek kaşığı hindistancevizi
· ısterseniz 50 gr bitkisel margarin
Üzeri için;
· 3-4 adet taze kayısı
· 10-15 adet çekirdeği çıkarılmış kiraz
· ½ paket toz limon jölesi (100 gr)
· ½ su bardağı sıcak su
· ½ su bardağı soğuk su
YAPILIşI
Süt ve irmiği orta boy bir tencereye koyun. Tozşekeri ilave edin. Karışımı orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayan tatlıyı 1 dakika daha karıştırıp ocaktan alın.
Diğer taraftan, orta boy ve kenarları yüksek bir cam kalıbı suyla çalkalayın. ırmik tatlısını ocaktan alıp vanilya, hindistancevizi ve dilerseniz margarini ekledikten sonra hızlıca karıştırın.
Ilık hale gelen tatlıyı ıslattığımız kaba aktarıp üzerini düzeltin. Kayısıların çekirdeklerini çıkarıp ortadan ikiye bölün ve incecik dilimleyin. Kayısı dilimlerini ve kirazları, ılık tatlının üzerine şekil vererek yerleştirin.
Toz jöleyi derin bir kaba koyup üzerine kaynar suyu aktarın. Çatalla karıştırıp jöleyi erittikten sonra çok soğuk haldeki suyu da katarak tekrar karıştırın. Jöleyi yavaşça ve yakın mesafeden kaşık yardımıyla meyvelerin üzerine gezdirin.
Tatlıyı buzdolabında en az 3-4 saat ya da 1 gece beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Paylaş