Eski Roma’da asillerin yan yatarak yemek yediklerini biliyor muydunuz, ya da bu tarz yemek yemenin sadece asillerin hakkı olduğunu? Tabii bu durumda yemekleri parçalamak zor oluyormuş.
İşte burada hizmetçiler ve köleler devreye girer, yemeleri kolay olsun diye yemekleri, parçalanmış olarak sunarlarmış asillere. Hizmetçi ve köleler ise yemeklerini ayakta yerlermiş. Bir başka ayrıcalık da su konusunda yapılıyormuş. Evlerde su şebekesi olmadığı için su kullanımı sokaklardaki çeşmelerden gerçekleştirilirmiş. Ancak çok üst düzey asiller, bahçelerine havuz yaptırabilirlermiş.
Romalılar fethettikleri ülkelerdeki yemek kültürünü de çok iyi değerlendirirlermiş ayrıca.
Keklerinizin daha çok kabarmasını istiyorsanız, kek harcının içine bir yemek kaşığı kadar kaynar su ilave edin.
Ekmek üstü mantar sote
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
6 dilim tost ekmeği
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 su bardağı taze mantar
2 adet orta boy kuru soğan
2 tatlı kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Öncelikle, ekmekleri 2 yemek kaşığı sıvıyağda önlü arkalı kızartıp bir tabağa alın.
Ekmekler sıcakken üzerlerine toz biber serpiştirin.Öte yandan, mantarları iyice yıkayıp bol limonlu suda bekletin.Geniş bir tavada tereyağını erittikten sonra, boylamasına dilimlesiğiniz mantarları ve yemeklik doğradığınız soğanları ekleyerek 7-8 dakika karıştırarak kavurun. Mantar önce suyunu verecek sonra pişmeye başlayacaktır. Üzerine, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzu ilave ederek 3-4 dakika daha kavurun. Ocaktan aldığınız mantarı kızarmış ekmekle birlikte servise sunabilirsiniz.
Maşık pilavı
6 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı maş fasulyesi
2 adet orta boy kuru soğan
6 adet taze yeşil soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Maş fasulyelerini bir gece önceden yıkayıp üzerini kapatacak kadar ılık suyun içersinde ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp tekrar yıkayın. Öte yandan, pilav tenceresinde kızdırdığınız zeytinyağında ve erittiğiniz yağda ince ince doğradığınız kuru soğanları sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine maş fasulyelerini aktarıp birkaç dakika daha karıştırın Tuz ve karabiberi ekleyip 5 su bardağı sıcak suyu da koyduktan sonra, orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan aldığınız pilava çok ince doğradığınız taze soğan, maydanoz ve dereotunu ekleyip hepsini birden karıştırın. Pilav tenceresinin kapağını kapatıp 20 dakika dinlendirdikten sonra servise sunun.