Paylaş
Peki eskiden, bundan 30 yıl öncesinde durum nasıldı? Herkes cebindeki para kadar mı alışveriş yapabiliyordu o zaman? O günleri hatırlayanlar, cevabın “hayır” olduğunu bileceklerdir.
Henüz büyük marketlerin yaygınlaşmadığı günlerdi onlar ve “veresiye defteri” diye bir kavram vardı.
Veresiye defterleri olmadan bakkaldan bir şey alamazdınız. Alışveriş yaparken defterleri yanınıza alır, deftere aldıklarınızla birlikte fiyatlarını yazdırır, haftada ya da ayda bir gider hesap kapatırdınız.
Tabii, alışveriş yaptığınız dükkan da ayrıca bir hesap defteri tutardı ve ödemeler iki defter karşılaştırılarak yapılırdı. Böylece evin çocuklarının anne-babadan izinsiz gidip çikolata, şeker alması ve “hesaba yazdırması” da önlenmiş olurdu.
MÜTEBBER (ANTAKYA)
Patlıcanların sapları kalsın, uç kısımlarını kesip atın. Soymadan yıkayın ve iyice kuruladıktan sonra 3-4 yerinden çatal yardımıyla delin.
Fırın ızgarasını 200 dereceye ayarlayın. Izgaranın teline biber ve patlıcanları yerleştirin. Sebzeleri ızgaraya yakın rafta çevire çevire yumuşayıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız patlıcan ve biberlerin kabuklarını soyup incecik doğrayarak derin bir kaba koyun.
Sosu hazırlamak için yoğurt, tahin, dövülmüş sarmısak, limon suyu, tuz ve biberi başka bir kaba aktarın. Tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpıp patlıcanın üzerine gezdirin.
Karıştırıp bir servis tabağına yayın. İncecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 3 adet ince uzun patlıcan
- 3 adet yeşil sivribiber
Sos için;
- Yarım su bardağı tahin
- 2 su bardağı süzme yoğurt (Normal yoğurdun susuz kısmından da kullanabilirsiniz.)
- 3 diş sarmısak
- 1 adet limonun suyu
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Paylaş