Vah otlar! Ah otlar!

Dağdaki, bayırdaki otların gün gelip de gözümde bu kadar yücelebileceğine, bu kadar değer kazanabileceğine gerçekten hiç ihtimal vermezdim.

Sevgili canım otlar, Edremit zeytin hasadında yaşamıma kattığınız o inanılmaz lezzetler için size minnettarım. Kiminiz vahşi dikenlerin altına, kiminiz yalpalanmış yaprakların arasına, kiminiz su kenarlarına, kiminizse taşın, kayanın dibine konuşlanmışsınız ısrarsız, baskısız, "Beni bulmak size kalmış" dercesine, "Hayatın tadı ayrıntılarda gizlidir" dercesine...

Sen zaho, sen kenger, sen şevketibostan, sen hindibağ... Sırrınız açık, "ya beni zeytinyağı ve limonla taçlandır ya da bildiğin lezzetlerin arasında, etin, bakliyatın içinde şahlandır" diyorsunuz. Oralardan, toprağın en sırlı yerlerinden bize seslendiğinizi duyar gibiyim: "Bil ki ben şifayım, ben lezzetin doruk noktasıyım, bil ki ben doğanın sana sunduğu en ilkel ama en gerçek armağanım. Beni ayırt edebildiğin, tadıma varabildiğin sürece senin yanında olabilirim, sağlıkla, lezzetle ve keyifle..."

Pastırmalı tavuk dolması

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 6 adet tavuk göğsü

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı tatlı hardal

á 12-16 dilim pastırma

á 1 kahve fincanı sıvıyağ

á 2 adet domates (rendelenmiş)

á 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

á 6 adet kürdan

Tavuk göğüsleri tezgaha serilir ve et döveceği ya da naylon geçirilmiş çekiçle dövülüp yarım santimden daha ince hale getirilir. Üzerlerine tuz ve karabiber serpilip fırça yardımıyla hardal sürülür (Et parçalarının uzunluğu en fazla 15 santim olmalı, eğer daha büyüklerse ikiye bölünmeli). Tavuk etlerinin ucuna ikişer dilim pastırma yerleştirilip sigara böreği gibi sarılır. Ruloların ortalarına birer kürdan saplanıp açılmaları engellenir. Diğer taraftan, sıvıyağ bir tavada kızdırılır ve tavuk ruloları kızgın yağda çevrilerek hafifçe kızartılır. Kızarmış rulolar fırın kabına yerleştirilir. Rendelenmiş domates tavadaki kızartma yağının üzerine aktarılıp karıştırılır ve bu sos tavukların üzerine gezdirilir. Üzerlerine rendelenmiş peynir serpiştirilerek 175 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika, peynir eriyinceye kadar pişirilip çıkarılır. Ilık hale gelmesi beklenip dilimlenerek pilav ya da makarna yanında servise sunulur.

Annemin vişne soslu muhallebisi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 5 su bardağı süt

á 5 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 4 yemek kaşığı dolusu hindistancevizi tozu

á 1 paket vanilya

á 8 yemek kaşığı tozşeker

á 2 adet yumurtanın sarısı

Sosu için;

á 250 gr. dondurulmuş vişne

á 3 yemek kaşığı tozşeker

Mısır nişastası ve hindistancevizi tozu orta boy bir tencereye aktarılır. Vanilya ve tozşeker eklenip yumurta sarıları ilave edilir. Malzemeler tel çırpacak yardımıyla çırpılır. Süt de azar azar tencereye aktarılıp karıştırılır. Tencere kısık ateşin üzerine oturtulup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebi kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alınır. Henüz sıcak haldeyken mikser ya da el blenderi yardımıyla 2-3 dakika çırpılır ve soğuması beklenir. Bir kek kalıbı soğuk suyla çalkalanır. Böylece muhallebinin kalıba yapışması engellenmiş olur (muhallebinin kalıba yapışmamasını sağlamanın daha garantili bir yöntemi de kalıba streç film ya da buzdolabı poşeti sermektir). Soğuyan muhallebi kalıba aktarılıp üzeri düzeltilir ve buzdolabında en az bir gece bekletilir. Diğer taraftan, dondurulmuş vişne ve tozşeker mutfak robotunda 3-4 dakika çekilip püre haline getirilir. Kalıp buzdolabından çıkarılıp servis tabağına ters çevrilir. Üzerine vişneli sos gezdirildikten sonra dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları