Uzun zamandan sonra Avrupa’da

Kalori değeri yüksek, protein yönünden fakir bir besin olan pirinç Avrupa’ya, İspanya Arapları aracılığı ile gelmiştir.

O dönemlerde pirinç, özellikle Valencia ve Vercelli bölgelerinde yetiştirilen bir üründü. Verim alma açısından buğdaydan daha iyi bir tahıl olan pirinç, uzun yıllar boyunca pahalı ve az bulunan bir tahıl olarak kalmışsa da Büyük Britanya’ya ve Avrupa’nın diğer ülkelerine yayılmayı başardı.

İspanya’da yaşayan Araplar ve İspanyollar pirinci et ve balık yemeklerinde kullanırken, diğer Akdenizliler, pirinci sadece sebze çorbasına katmayı tercih ettiler. Lombardiya köylüleri ise bambaşka bir yöntem uygulayarak, pirinci, geleneklerine de uygun bir biçimde, puls veya risotto adını verdikleri bir çeşit lapa yapımında kullandılar.

Avrupalılar, pirinç üretimi için yeterli alan bulamadıklarından, uzun bir süre Asyalı üreticilere muhtaç kaldılar. Ancak tüm bu üretim zorluğuna karşın, pirinç Avrupalının geleneksel gıda maddeleri arasında yer almayı başardı.

Narlı et kavurması (diyet)

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 250 - 300 gr kuş başı kuzu eti

(Çok ufak küpler halinde doğranmış olmalı.)

á 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

á 2 adet orta boy nar

á 3 adet orta boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 tepeleme çay kaşığı un

(Kepek, yulaf ya da çavdar unu da kullanabilirsiniz.)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, kırmızı toz biber

á 1 demet maydanoz

Narları ortadan ikiye bölüp tanelerini çıkarın. Soğanları soyup yemeklik incecik doğrayın. Tavla zarı formunda doğradığınız etleri, zeytinyağı ve sirkeyi orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak etin rengi hafif kahverengi oluncaya kadar, 5-6 dakika kavurun.

Üzerine doğradığınız soğanı ekleyip karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kekik ve kırmızı toz biberi serpiştirip yaklaşık 1 çay bardağı sıcak suyu da ilave ettikten sonra ocağın altını kısın. Yemeği, sık sık karıştırarak 20 dakika daha pişirin. Üzerine unu serpiştirip nar tanelerini yerleştirin. Sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha pişirdikten sonra incecik kıydığınız maydanozu serpiştirin ve ocaktan alın. Yanında haşlanmış sebze garnitürüyle servise sunun.

Zeytinyağlı pirinç salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy havuç

á 2 su bardağı et ya da tavuk suyu

á 1 adet taze yeşil soğan

á 1/2 demet ince kıyılmış dereotu

á 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

á 1 çay bardağı konserve mısır

á 1-2 adet salatalık turşusu

(12-15 santim uzunluğunda)

á (7-8 adet kornişon turşu da kullanabilirsiniz.)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 adet limonun suyu

Zeytinyağını orta boy bir teflon tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve tavla zarı formunda doğradığınız havuçları tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 5-6 dakika kadar pişirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyip tuz ve karabiberi serpin. Kısık ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip ocaktan alın ve bir kenarda dinlenmeye bırakın.

Diğer taraftan, yeşil soğanı ayıklayıp sadece beyaz kısmını uzunlamasına ortadan ikiye böldükten sonra ince ince doğrayın. Maydanoz ve dereotunu da ayıklayıp incecik kıyın. Salatalık turşusunu uzunlamasına dörde böldükten sonra incecik dilimleyin. 10 dakika kadar dinlenip ılık hale gelen pilavın üzerine; yeşil soğan, dereotu, maydanoz, mısır taneleri ve salatalık turşusunu ilave edin. Üzerine limon suyunu da gezdirip iyice karıştırın. Tadına bakarak tekrar tuz ve karabiber ilave edin. Pilavı tahta kaşıkla karıştırarak servis tabağına aktarın. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları