Eski İstanbul konaklarından biri... Ev sahibi aşçısına yaptırdığı baklavayı ortaya getirtiyor.
Bu baklava övle bildiğiniz yirmi ya da otuz yufkalı baklavalardan değil. Ellisi harcın altında, ellisi de üzerinde olmak üzere yüz yufkadan yapılmış. Ev sahibi elindeki altın lirayı yarım metre yukarıdan baklavanın üzerine bırakıyor. Baklava delinip de altın para tepsinin dibine ulaşırsa ne ala. Aşçı işinin hakkını vermiş sayıılıyor ve altını almaya hak kazanıyor. Yok, eğer altın tepsinin dibne gitmeyi başaramazsa aşçı da mesleğini yeterince iyi yapamamış sayılıyor.
"Klasik şerbetli tatlılar" dendiğinde kimin aklına gelmez ki baklava. Baklava yapmak, daha doğrusu baklava hamuru açmak öyle "ben güzel yemek yapıyorum" diyen herkesin becerebhileceği bir iş değil. Baklava, hamurunun açılışı, şerbetinin hazırlanması, dilimlere ayrılması ve hatta şerbetinin dökülüş zamanıyla tam bir ustalık gösterme tatlısıdır.
Bizdeki en yaygın baklava türleri kuruyemiş harcıyla, yani fındık, fıstık ya da cevizle yapılan baklavalardır. Ancak içine meyve konulan baklava çeşitleri de yok değildir hani. Elmalı, ayvalı, portakallı ve hatta ananaslı baklavalar da tadına baktığım baklava çeşitleri arasında. Ancak itiraf etmeliyim ki, bu saydıklarımın hiçbiri ilginç birer deneme olmaktan öteye geçemedi benim için. Yani, bunca denenmiş değişik tada rağmen, benim favorim hala cevizli ev baklavası.
Ananaslı pasifik pilavı
4 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
300 gr yağsız kıyma
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarmısak
2 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1,5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
4 dilim ananas
Sıvıyağ ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine incecik kıydığınız soğan ve sarmısakları ekleyin. Soyup küp küp doğradığınız domatesleri ilave edip tuz ve karabiberi de serpin. Sıcak suyu da hemen ekleyip ocaktan alın. Pirinci yıkayıp tenceredeki kıymalı harçla karıştırın. Rendelenmiş peyniri de kattıktan sonra malzemeleri hafifçe karıştırın. Son olarak, pirinçli karışımı orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına koyup 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirin ve çıkarın. Henüz sıcak haldeyken üzerini ananas dilimleriyle süsleyip hemen servise sunun.
Babaannemin vişne şurubu
12 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
1 kg vişne
1 kg tozşeker
1 adet limonun suyu
2 litre soğuk su
50 cm- 1 m boyunda tülbent (kumaşçılarda bulabilirsiniz)
Saplarını ayıkladığınız vişneleri yıkayıp süzün. Çekirdeklerini çıkarmadan derin bir kaba aktarın ve elinizle iyice ezerek suyunu çıkarın. Böylece içinde vişne çekirdeklerinin de olduğu sulu bir püre elde edeceksiniz. Bu kabın üzerini alüminyum folyo ya da streç filmle kapatarak buzdolabında 1 gece bekletin. Ertesi gün vişne ezmesini orta boy bir çelik tencereye aktarın. Üzerine tozşekeri aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. (ezmeyi tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırmayı ihmal etmeyin) Vişne püresi kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edip tahta kaşıkla tekrar karıştırarak 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. (pürenin üzerinde birikmiş olan köpüğü kağıt peçete yardımıyla temizleyin) Şurup iyice soğuduktan sonra tülbenti büyük bir tencerenin üzerine serin. Soğuyan vişne püresini tülbentin üzerinden azar azar tencereye aktarırken kaşık yardımıyla ezin. Iki litre oğuk suyu yavaş yavaş tülbentte kalan vişne püresinin üzerine ekleyip tekrar süzün. Böylece vişne püresinin özünü tamamen çıkarmış olacaksınız. (bu işlemi yaparken yanınızda size yardımcı olacak biri olursa çok rahat edersiniz) Süzdüğünüz şurubu şişelere doldurup buzdolabında saklayın. Servis yapmadan önce tadını kontrol edip şeker ya da soğuk su ekleyin. Varsa taze nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.