Paylaş
Şimdi gençlerin meslek seçimlerine bakınca ne kadar inanılmaz geliyor değil mi?
Evet, kalaycılığı hakkıyla öğrenebilmek için yıllarca çırak olarak çalışmayı göze alan çocuklar, gençler varmış.
Kalay yapmak hem ustalık hem de yetenek isteyen bir iş olduğu için mesleğin inceliklerini öğrenmek de yıllar alıyormuş.
“Kalaylı Kaplarda Alaylı Yemekler” isimli bakır kitabımı yaparken İstanbul’da kalan, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıdaki kalaycıları ziyaret etmiştim.
Yıllardır aynı işi aşkla yapan bu zanaatkarlar, eskiden kapılarında kuyruk olduğunu, işlere yetişemediklerini ve bu yüzden günlerce dükkanlarında yatmak zorunda kaldıklarını anlatmışlardı, “Kalay demek bakır mutfak eşyası demek, bakır kullanılacak ki kalaya ihtiyaç duyulsun” demişlerdi.
Bakırın yerini önce alüminyumun, daha sonra da çeliğin almasıyla kalaycılar da bir bir mesleği bırakıp başka mesleklere yönelmiş.
Hâlâ kalaycılık yapanlarsa “Bu yaştan sonra başka meslek öğrenmek çok zor” düşüncesiyle mesleği sürdürdüklerini söylüyor.
DÖRT MEVSİM PİZZA
Suyu yoğurma kabına koyup tuz ve toz şekeri ekleyin, elinizle karıştırın. Kabartma tozu gibi paketlerde satılan ve kullanımı çok kolay olan instant mayayı unun üzerine serpiştirip elinizle tekrar karıştırın.
Son olarak ılık sütü azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Mutfak tezgahının üzerine 2 yemek kaşığı kadar un serpiştirin. Pizza hamurunu unlu tezgahta 4-5 dakika kadar yoğurun. Hamur elinize hafifçe yapışsa da dinlenince toparlanıp kıvama gelecektir.
Üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek dinlenmesi ve kabarması için 30 dakika kadar bekletin.
(Eğer kalabalık bir grup gelecekse ikinci hamur seçeneğini kullanın ve hamuru iki tepsiye yayın. Malzemeleri listedeki sıraya göre karıştırıp yoğurun ve mayalanmaya bırakın.)
Domates püresi, zeytinyağı ve kekiği bir kapta karıştırın. Dinlenen hamuru, her tarafı iyice yağlanmış fırın tepsisine yarım parmak kalınlığında bastırarak yayın. Üzerine kaşıkla salçalı sos gezdirin.
1 su bardağı taze kaşarı üzerine yayın. Salam, sosis, brokoli, mantar ve mısırı pizzanın üzerine orantılı bir şekilde paylaştırın. Pizzayı 20 dakika daha bekletin.
Fırını 10 dakika önceden ısıtıp 190 dereceye ve alt-üst konuma ayarlayın. Pizzayı sıcak fırında 25-30 dakika pişirin.
Kalan kaşarı üzerine serpiştirdikten sonra 5 dakika daha, peynirler eriyinceye kadar fırında tutup çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yemekçinin notu: Pizzanın üzerine yeşil biber, mısır, bezelye, mantar, sucuk gibi çok çeşitli malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Malzeme listesi
Hamur 1;
-1,5 su bardağı ılık süt (Parmak yanmayacak kadar ılık olmalı.)
-1 çay kaşığı toz şeker
-1 adet instant toz kuru maya (Piyasada kabartma tozu gibi satılan çok pratik bir maya.)
-500 gr un
Hamur 2;
(12-14 kişilik)
-2 yemek kaşığı
kuru toz maya
-Yarım su bardağı ılık süt
-3 çay kaşığı tuz
-3 çay kaşığı toz şeker
-3 su bardağı ılık su
-9 su bardağı un
Sos için;
-1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası (5 yemek kaşığı domates püresi de kullanabilirsiniz.)
-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 çay kaşığı kuru kekik
Üzeri için;
-1 su bardağı konserve mantar
-100-150 gr haşlanmış brokoli
-Yarım su bardağı konserve mısır
-5-6 dilim salam (Tavla zarı formunda)
-2 adet sosis
-1,5 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
Paylaş