PaylaÅŸ
Evde de yaptığım olur ama bizim Büyükdere’deki balıkçı Selçuk’a konuyla ilgili çok güvendiğim için her yıl ona da mutlaka yaptırırım. Balığın bu tuzla pişmiş hali çok özel bir lezzettir.
Dilerseniz şimdi kolayca yapabileceğiniz bir lakerda tarifi verelim de damağınız şenlensin.
Balıkları güzelce temizlemek ve bel kemiklerinin içindeki iliği de iyice boşaltmak işin en önemli kısmı.
Yıkandıktan sonra süzgeçte beklemiÅŸ balıkları kuyruk ve kafa kısımlarını kullanmadan parçalara ayırın.Â
Sofra tuzundan bir derece kalın tuzu lakerda yapacağınız kavanozun dibine yarım santim kalınlığında yayın. Üzerine birkaç adet karabiber ve defne yaprağı yerleştirin.
Balık dilimlerini üzerine yerleştirip üstüne tekrar tuz yayın, tane karabiber ve defne yapraklarını yerleştirin.
Balık dilimlerinin et kısımlarının tuzla temas etmesi çok önemli.
Bütün parçalara aynı işlemi uygulayın. Üzerine kalın bir tabaka tuz koyup kavanozun kapağını sıkıca kapayın.
Ä°ki hafta sonra lakerdayı dilim dilim çıkarıp birkaç saat suda bekletin ve afiyetle yiyin.Â
Domates çorbası
Tereyağını eritin ya da zeytinyağını orta boy bir tencerede ve orta ısılı ateşte kızdırın. Unu tencereye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Böylece unun kokusu çıkacaktır.
Tencereyi ocaktan alıp domates salçasını ve varsa rendelenmiş domatesi ekledikten sonra soğuk suyu azar azar ilave edin.
Suyu ilave ederken malzemeleri tel çırpıcı yardımıyla karıştırmaya devam ederek pürüzsüz hale getirin.
Sonra da sütü, isterseniz hazır tavuk bulyonu, tuzu ve karabiberi de aktarıp tencereyi tekrar ocağın üzerine koyduktan sonra karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Çorba kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp üzerine kuru nane serpiştirin. Servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar ilave edip servise sunun. İsterseniz kruton ekmek de kullanabilirsiniz. Çorba bekledikçe katılaşacaktır. Koyu ayran kıvamında olması gerekir.
Malzeme listesi
5 yemek kaşığı zeytinyağı (30 gr. bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
2 tepeleme yemek kaşığı un
3 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
Varsa 2 adet orta boy domatesin rendesi
5 su bardağı soğuk su
2 su bardağı soğuk süt
1 adet tavuk
bulyon tablet (4 çay kaşığı toz bulyon da kullanabilirsiniz.)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
PaylaÅŸ