Paylaş
Bu tip şikayetler bizlere, yani tüketicilere ait.
Bugünlerde domates üreticilerinin şikayetçi olduğu bir domates güvesi var. Bu zararlının adı “tuta absoluta” ve üreticilerin anlattığına göre hızla tedbir alınmazsa zararı milyonlarca lirayı bulacak.
İlk olarak 60’lı yıllarda Arjantin’de görülmüş tuta absoluta ve daha sonra da diğer kıtalara yayılarak etkisini artırmış. Güve, domatesin içine yerleşmek için özellikle taze sürgün dönemini, çiçek ve yeni meyveleri tercih ediyor ama genel olarak bütün dönemlerde etkili olup domatesin çürümesine yol açıyor.
Güveyle mücadele etmenin çok sistemli bir çalışmayla mümkün olabileceğini belirtiyor uzmanlar. Üreticilerin ise ilk tedbir olarak kimyasal ilaca başvuracağını ve bunun zararı daha da artıracağını söylüyorlar.
Zararın minimumda kalması için çeşitli öneriler var tabii. Bu önerilerden biri de İspanya’da tuta absoluta ile mücadelede etkili olan iki böcek türünün Türkiye’de de üretilmesi.
Domatese musallat olan bu tehlikenin en az zararla atlatılması dileğiyle...
FASULYE MUSAKKA
4 su bardağı kurutulmuş fasulye
?1 baş soğan
2 yemek
kaşığı tereyağı
4-5 adet kurutulmuş kemik
2 adet orta
boy patates
4-5 su bardağı sıcak su
1 çay
kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kurutulmuş fasulye akşamdan üzerine çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle ıslatılır. Ertesi sabah suyu süzülür, yıkanır. 4-5 su bardağı sıcak suyla 6-7 dakika kadar haşlanarak, acı tadının iyice kaybolması sağlanır, tekrar süzülür.
Yağ bir tencerede eritilir. Kıyma ya da kuşbaşı et veya kuru kemik, ince kıyılmış soğanla beraber 8-10 dakika yağda kavrulup üzerine salça ilave edilir. Bu aşamada kurutulmuş fasulye de konularak hemen sonra suyu eklenir.
Patates de küp şeklinde iri iri doğranarak yemeğe konulur. Kurutulmuş fasulyeler iyice yumuşadığında altı kapatılan yemek, sıcak olarak servis edilir.
Paylaş