Evet yanlış duymadınız. Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nin açılışı için 25 Aralık 2008’de Gaziantep’e gittim.
Çok değerli bir gazeteci olan, aynı zamanda milletvekilliği ve bakanlık yapmış olan Ali İhsan Göğüş’ün 1923’te doğduğu evi bir mutfak müzesine dönüştürme fikri 1991 yılına dayanıyor. Bu tarihten önce el değiştirmiş olan evin harap halini görüp çok üzülen Ali İhsan Bey, evin kamulaştırma bedelini ödeyerek devlete hediye ediyor. Tek şartı ise, bu evin, şehrin yemek kültürünü yaşatacak bir müzeye dönüştürülmesi. Aradan 17 yıl geçiyor ve nihayet evin mutfak müzesi olarak restore edilmesi çalışmaları başlıyor. Yapılan tüm çalışmaları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ortaklaşa üstleniyor. Çalışmalar sonuçsuz kalmıyor ve benim bir yemekçi olarak Avrupa’da gezdiğim birkaç yemek müzesinden çok daha kapsamlısı ortaya çıkıyor. Evet Gaziantep Mutfak Müzesi, bakır kapkacaklarla, otantik örtülerle, tahıl ambarları ve ocaklarla bezenmiş ve özenle düzenlenmiş bir müze. Yeri gelmişken, bu projeye emeği geçen herkesi yürekten kutladığımı da söylemek istiyorum. Keşke yurdumuzun her yöresinde tarihin bize bıraktığı muhteşem mirasa bu kadar meraklı olup sahip çıkan insanlar olsa. Gaziantep insanının ne kadar misafirperver olduğunu ve yemeğe, yemek kültürüne düşkünlüğünü ise müzenin her tarafında görebiliyorsunuz. 1900’lü yıllarda yapılan bu ev Antep’te tuvaleti içeride olan ilk ev. Antep’e özgü bir bazalt taşı olan “karataş”tan yapılmış cumbalı evin girişinde yüksek duvarlarla çevrili “hayat” denen bir avlu yer alıyor. Eskiden kadınların ve çocukların hayatı bu avluda geçermiş. Yemeklerin ve ekmeklerin piştiği bir mutfak olan ocaklık, Anadolu ev mimarisinde genellikle çok önemli bir yere sahiptir. Evin dışında, avlunun ya da bahçenin bir köşesine inşa edilen bu müstakil mutfaklardaki suluklarda ise banyo yapılır. Yerden 20 ? 30 santim yüksek yapılan bu beton sulukların üzeri bazen de ahşap kapakla kapatılır. Çoluk çocuk, herkes, suluğun hemen yanıbaşında bulunan ocakta kazanlar içerisinde ısıtılan suyla yıkanır. Bu mutfaklara çoğu kez bir ya da iki gözlü kuzine sobalar da koyulur. Evin bodrum katında ise mutlaka kiler ve ambar bulunur. Üst katlar yatak ve bazen de misafir yemek odalarına ayrılmıştır. Ama günlük hayatın büyük kısmı, yazın “hayat” denen avluda, kışınsa “ocaklık” denen mutfakta geçer. Bizim bu minicik köşemize sığmayacak güzellikteki mutfak müzesini, Zeugma’yı, Mozaik ve Cam Müzelerini görmek için mutlaka Gaziantep’e gitmelisiniz.
Çin böreği 8 KİŞİLİK HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA PİŞME SÜRESİ 15 DAKİKA MALZEME LİSTESİ ? 2 adet yufka ? 2 adet yumurtanın akı İç harcı için; ? 2 çay bardağı köftelik bulgur ? 1 adet orta boy havuç ? 2 yemek kaşığı sıvıyağ ? 1 adet orta boy kuru soğan ? 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ? 250 gr kıyma ? 1 çay bardağı bezelye (haşlanmış ya da konserve) ? 1 yemek kaşığı kuş üzümü ? 1 çay kaşığı tarçın ? 1 çay kaşığı kimyon ? 1 çay kaşığı yenibahar ? 1 çay kaşığı tuz, karabiber Kızartmak için; ? 2 su bardağı sıvıyağ ? 2 adet yumurtanın sarısı ? 1 su bardağı galeta unu
YAPILIŞI: İç harcını hazırlamak için bulguru sıcak suyla yıkayıp süzdükten sonra, kapağını kapatarak kabarmasını bekleyin. Havucu haşlayıp süzdükten sonra küp küp doğrayın. Sıvıyağ, incecik doğradığınız soğan ve dolmalık fıstığı derin bir tencereye koyup hafifçe kavurun. Üzerine kıymayı ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerine kenarda bekleyen bulgur, havuç, bezelye ve kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Tarçın, kimyon, yenibahar, karabiber ve tuzu da serpip iyice harmanlayın. Diğer taraftan yufkalardan birini tezgaha yayın. Yumurtaların akları ve sarılarını ayırın. Yumurta aklarını çırpıp yufkanın üzerine fırça yardımıyla sürün. Üzerine diğer yufkayı serip 1-2 dakika kadar bekleyin. Hazırladığınız iki katlı yufkayı 8 eşit üçgen parçaya ayırıp içlerine hazırladığınız kıymalı harçtan eşit miktarda koyun. Yufka parçalarını rulo yapın. Sıvıyağı tavaya aktarıp kızdırın. Hazırladığınız börekleri önceden çırptığınız yumurta sarısına ve galeta ununa bulayarak nar gibi oluncaya kadar kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.