PaylaÅŸ
Uzun uzun uğraşarak hazırladığımız, kimi zaman biraz yağlı, tatlısı bol, hamur işi ağırlıklı mutfağımızı bizler çok beğeniyoruz ama bu tatlar yabancılara ağır gelebiliyor.
Ama elbette ki kebaplarımızı, dönerimizi çok severek yiyorlar.
Biz yemekçilerse bu durumdan pek hoşnut değiliz. Çünkü isteriz ki zeytinyağlı nefis yemeklerimiz, dolmalarımız ya da leziz sütlü tatlılarımız da dünyada tanınsın, bilinsin.
İşte bu noktada Türk mutfağını çok iyi bilen ama uluslararası tecrübesi, görgüsü olan, yaratıcı, keşfetmeye meraklı, işini tutkuyla yapan şeflere şiddetle ihtiyacımız var.
Uzun bir aradan sonra işte tam da böyle bir şefle tanıştım. Le Meridien İstanbul Otel’in şefi Tarkan Özdemir, Türk mutfağında yaptığı modern ve özgün çalışmalarla beni çok etkiledi.
Güler yüzlü şef Erol Sarıdoğan’ın da katkıda bulunduğu mönü, olağanüstü etkileyiciydi.
Füme patlıcanlı niyokki, pavlova, dana pastırma ve tabii ki Tarkan Şef’in olmazsa olmazı Havva’nın elması... Hele tatlı faslı bir başka maceraydı. Sanki çikolata cennetine düşmüştük.
Sözün kısası, Tarkan Şef gibi işini tutkuyla yapan ve yenilik düşkünü gençleri çok destekliyor, başarılarının devamını diliyorum.
MULTİVİTAMİN ÇORBASI
Soyulmuş kereviz, soğan ve havucu iri parçalara bölüp büyük boy bir tencereye veya düdüklüye koyun. Üzerine soyulmuş sarmısakları, iri doğranmış maydanoz ve kereviz saplarını, defne yaprağını ekleyin.
İyice yıkayıp süzdüğünüz tavuğu da tencereye koyun. Üzerine 9-10 su bardağı su ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra tavuk iyice yumuşayana kadar pişirin. Tavuğu tencereden alın ve etlerini didikleyin.
Yeşil ve kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın, ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri soyup küp küp doğrayın.
Tereyağını ya da sıvıyağı büyükçe bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Biberleri tencereye aktarıp 4-5 dakika kavurun. Domatesleri ekleyip 3-4 dakika daha pişirin.
Tavuğu haşladığınız suyun içinden defne yapraklarını çıkarın. İçindeki sebzelerle birlikte tavuk suyunu, kavrulan biberli domateslerin üzerine aktarın. Orta ısılı ateşte kaynatın.
Kaynayan çorbayı ocaktan alıp el blenderiyle iyice ezin. Tekrar ocağa koyup tuzunu ve karabiberini serpin. Kaynamaya başlar başlamaz didiklenmiş tavukları ve şehriyeyi ilave edin.
Arada sırada karıştırarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanoz yaprakları, kuru nane ve limon suyunu katıp ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 1 adet orta boy  bütün tavuk
- 1 adet orta boy kereviz
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet ince uzun havuç
- 3 diş sarmısak
- 3 adet defne yaprağı
- 1 demet maydanozun yaprak ve sapları
- 3-4 dal kereviz sapı
-Â 2 adet yeÅŸil sivri biber
- 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber (Salçalık ya da tarhanalık biber de denir.)
- 4 adet orta boy domates
- 1 su bardağı arpa ya da tel şehriye
- 25 gr. tereyağı ya da 3 yemek kaşığı sıvıyağ
-Â 1 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
8 kiÅŸilik         Â
Haz›rlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 40 dakika
PaylaÅŸ