Trabzon - Kuzeyin gözde mutfağı

Bu defa hamsiyi ve sütlacı es geçelim. Yeşilin ve asi denizin bir araya geldiği Trabzon’dan tadına doyulmaz Laz böreği ve patlıcanın en lezzetli hallerinden biri olan patlıcan tava...

Haberin Devamı

LAZ BÖREĞİ

(4-6 kişilik)

Trabzon - Kuzeyin gözde mutfağı

NE LAZIM?

20 adet hazır baklavalık yufka

Kreması için

1 lt süt

1 su bardağı mısır nişastası

1 su bardağı un

2 paket vanilya

1/2 su bardağı şeker (daha tatlı isterseniz

1 bardak da koyabilirsiniz)

100 gr tereyağı

4 adet yumurta

Şerbeti için

1.5 su bardağı su

1 su bardağı toz şeker

Kalıbı yağlamak için

1 yemek kaşığı tereyağı

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (yufkaların üzerine)

NASIL YAPARIM?

Bu tatlı için 40 cm x 20 cm ebatlarında dikdörtgen bir fırın kabı ideal. Kabın içini ve kenarlarını tereyağıyla iyice yağlayın.

Bir baklava yufkasını tezgâha serin. İki elinizle yufkayı karşılıklı iki kenarından tutup ortaya doğru buruşturun (Buna plisoley şekli vermek de denir).

Haberin Devamı

Kabın içine buruşuk yufkayı yerleştirin. Diğer 9 yufkayı da aynı şekilde hazırlayın, yan yana dizin.

Krema için tencereye süt, nişasta, un, vanilya ve şekeri koyup iyice karıştırın, orta ateşte kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayınca ocaktan alın, tereyağını ekleyin.

Sıcak muhallebiye teker teker yumurtaları kırın, bu sırada sürekli mikserle karıştırın.

Daha sonra kalıptaki yufkaların üzerine aktarın.

Kalan 10 baklava yufkasını aynı şekilde büzüştürüp (plisoley şekli verip) muhallebinin üzerini tamamen kapatın.

Yufkaların üzerine fırçayla sıvıyağ sürün. Önceden ısınmış, 160 derece, alt-üst ayarlı fırında 20-22 dakika, yani yufkaların üzeri kızarıncaya dek pişirin, soğumaya bırakın.

Şerbet için su ve şekeri ara sıra karıştırarak kaynatın, ocaktan alın. Ilınınca Laz böreğinin önce kenarlarına, sonra üzerine gezdirin.

Tatlınızı en az 4-5 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletin, dilimleyerek servis edin. Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Trabzon - Kuzeyin gözde mutfağı

MISIR UNLU PATLICAN TAVA

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

3-4 orta boy, ince patlıcan
(yaklaşık 20 santim uzunluğunda)

1 su bardağı mısır unu

1 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz, pul biber

3 yemek kaşığı sıvı yağ

Sarımsaklı yoğurt

Ceviz içi (dövülmüş)

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Patlıcanların sap kısmını kesmeden, alacalı soyun. Sap kısmından başlayarak uzunlamasına ikiye bölün, sonra da bu iki parçayı tekrar uzunlamasına dörde bölün ama sap kısmından ayırmayın. Patlıcan yelpaze şeklinde olacak.

Geniş bir tencereye 8 bardak sıcak su koyun, 1 çay kaşığı tuz atıp kaynatın. Kaynayan suya attığınız patlıcanları en az 10 dakika, hafifçe yumuşayıncaya dek haşlayın.

Süzgeçle patlıcanları sudan çıkarıp süzün, sonra da avuçlarınızın arasında hafifçe sıkın. Mısır unu, un, tuz ve pul biberi karıştırıp bir tepsiye koyun. 

Büyükçe bir tavaya sıvıyağ dökün. Suyunu sıktığınız patlıcanları unlu karışıma bulayıp tavada, yan yana, sıkıca dizin. Orta ısılı ateşte en az 7-8 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Bir kapak (Balık tavası kapağı öneririm) yardımıyla tıpkı omlet gibi patlıcanları ters çevirin. Diğer yüzlerini de 7-8 dakika kızartıp servis tabağına koyun. Üzerine önce ceviz içi serpin, sonra sarımsaklı yoğurt gezdirip servise sunun. 

Yazarın Tüm Yazıları