Yaz başlarında gürül gürül akan nehir eşliğinde Uzungöl’e gitmek ve ormanın ortasına yerleşmiş olan bu göle saatlerce bakmak...
Herhalde bu söylediklerimiz özellikle kentlerde yaşayıp zamanının büyük bölümünü kapalı alanlarda çalışarak geçiren insanların kafasında şöyle bir konuşma balonunun oluşmasına neden olmuştur: "Nerede o günler!"
Uzungöl yalnızca bir örnektir, Karadeniz’in doğal güzelliklerine... Orman deyince de herkesin aklına Karadeniz gelir. Doğu Karadeniz ise, yüzey şekilleri göz önünde bulundurulduğunda Karadeniz’in en sapa yeridir. Bu yüzden de tarım alanları sınırlıdır. Becerikli ve çalışkan Karadeniz insanı buna rağmen elindekini en iyi şekilde kullanmayı bilmiş ve buna paralel olarak da Doğu Karadeniz’e has bir yemek kültürü geliştirmiştir.
Kıyı kesimlerde yapılan balıkçılığın ve neredeyse Karadeniz’in simgesi haline gelmiş olan hamsinin de bu yemek kültüründe önemli payı vardır. Hamsi Karadeniz Bölgesi açısından hem önemli bir geçim kaynağı hem de vazgeçilmez bir yiyecektir. Özellikle Trabzon mutfağı deyince akla hamsi ve hamsiden yapılan onlarca çeşit yemek gelir. Hakkı verilerek yapılmış olan bir hamsili pilavın lezzeti uzun süre damakta kalacak niteliktedir.
Sanmayın ki, Trabzon mutfağı hamsiden yapılan yemeklerle sınırlı... Doğanın verdiği imkanları sonuna kadar kullanmışlar ve lahanadan, mısır ve mısırunundan, fasulyeden, karalahanadan da akıllarına gelen her şekilde yemek yapmışlar.
Balıklı Dicle pilavı
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
á 1 adet orta boy levrek balığı (yaklaşık 500-600 gr.)
á 2 yemek kaşığı un
á 6 yemek kaşığı zeytinyağı
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
á 2-3 yemek kaşığı dolusu kapari çiçeği
á Yarım demet maydanoz
Kemikleri, kılçıkları ayıklanmış ve kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara bölünüp derileri soyulmuş balıklar, geniş bir tabağa koyulan una bulanır. Zeytinyağı orta boy bir tavada kızdırılır ve una bulanmış balıklar tavaya koyulur. Orta ısılı ateşte, tava arada sırada sallanarak 3 dakika kızartılır. Balıklar ters çevrilip diğer tarafları da üçer dakika kızartılır. Üzerlerine tuz, karabiber ve kırmızı toz biber serpiştirilir. Kapariler ve çok ince kıyılmış maydanoz da eklenir. Tava sallanmaya devam edilerek 3-4 dakika daha pişirilen balıklar ocaktan alınır. Kızarmış balıklar henüz sıcak haldeyken sade pilavın üzerine yerleştirilip servise sunulur.
Not: Balıklar kızartılırken üzerlerine 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış taze biberiye de serpiştirilebilir.
Baharatlı puf böreği
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á Yarım su bardağı ılık su
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 çay kaşığı kuru kekik, nane
á 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
á 1 paket kabartma tozu
á 3 su bardağı un
Kızartmak için;
á 1 çay bardağı sıvıyağ
Öncelikle, ılık suyun içine; tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği katarak iyice karıştırın. Bu karışımı derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurtaları kırıp kabartma tozunu ekleyerek elinizle karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığına getirdiğiniz hamuru 20-30 dakika dinlendirin. Daha sonra hamuru ikiye bölün. Hafif unlanmış tezgahın üzerinde 0,5 mm. kalınlığında iki yufka açın. Hamuru rulo yardımıyla ya da bıçakla baklava şeklinde kesin ve kızgın sıvı yağda önlü arkalı kızartın. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.