İnsanlık tarihini araştıran bilim insanları için yaşamın kaynağı olan topraktan yapılan kaplar, çanak-çömlek kalıntıları çok önemlidir. Toprağı yoğurup biçimlendirme işleminin başlangıç tarihi çok eskilere dayanır.
Eski insanlar toprağı şekillendirmeye başladıktan bir süre sonra ateşte pişirmenin bu malzemeyi dayanıklı hale getirdiğini anlamışlardır. Daha sonra, tahılın da beslenmede önem kazanmasıyla insanlar sulu yiyeceklerini koyabilecekleri kaplar keşfetme ihtiyacı hissetmişler. Bakmışlar ki bu kap kacakların su sızdırmaması gerekiyor, o zaman, her türlü çanak çömleğin, testi ve maşrapaların içini erimiş kumla kaplayıp sırlamışlar.
Türklerin Orta Asya’da kullanmaya başlayıp Anadolu’ya taşıdıkları bu toprak kapların kullanım alanı insanı şaşırtacak kadar geniş aslında. İçine neler neler konmuyormuş ki, pekmez, su, şarap, hoşaf, etli pilav, yoğurt, meyve, ayran... Bu kaplar içine konulan yiyecek içeceklerin çeşitliliğiyle olduğu kadar bereketli oluşlarıyla da dikkat çekiciymiş aslında.
Mantarlı bahar salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
10 dakika
Malzeme listesi
á 300 gr taze kültür mantarı
(2 kutu konserve mantar da kullanılabilir.)
á 1 adet limonun suyu
á 1 demet dereotu
á 2 adet yeşil taze soğan
á varsa 2 yaprak ebegümeci
(Isırganotu da kullanılabilir.)
á 1 demet maydanoz
á 4-5 adet kornişon turşu
(2 adet orta boy salatalık turşusu da kullanılabilir.)
á 1 su bardağı konserve mısır
Sos için;
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 diş sarmısak
á 1 çay kaşığı tatlı hardal
á 1 adet limonun suyu
á 1 çay kaşığı tuz
Taze mantarlar akan suyun altında ovalanarak yıkanır ve uzunlamasına ince ince dilimlenir. 6 su bardağı sıcak su ve 1 limonun suyu geniş bir tencereye koyulup üzerine 1 çay kaşığı tuz atılır. Tenceredeki su kaynamaya başlayınca mantarlar suya atılıp 10 dakika kadar haşlandıktan sonra süzülür. Eğer konserve mantar kullanılacaksa, haşlanmasına gerek yoktur. Mantarların haşlama suyuna ne kadar çok limon suyu koyulursa kararma riski o kadar az olur. Diğer taraftan, dereotu, yeşil soğan ve maydanoz ayıklanıp yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Varsa ebegümeci ya da ısırganotu da eklenir. Mantarlar da ilave edilip karıştırılır. Turşular tavla zarı formunda doğranarak karışıma ilave edilir. Son olarak, konserve mısır katılıp malzemeler karıştırılır. Sosun hazırlanması için; zeytinyağı ve dövülmüş sarmısaklar bir kaseye koyulur. Bir taraftan çatal yardımıyla çırpılırken, bir taraftan, tuz, hardal ve limon suyu ilave edilir. İyice çırpılan sos pürüzsüz bir kıvama getirilir. Hazırlanan sos mantarlı salatanın üzerine gezdirilip karıştırılır. Soğuk halde servise sunulur. İstenirse salataya incecik doğranmış zeytin de katılabilir.
Festival kurabiyeleri
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
á 250 gr yumuşak bitkisel margarin
á 2 adet yumurtanın sarısı
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan pudraşekeri
á Türk kahvesi fincanıyla 8 fincan un
á 1 paket kabartma tozu
á 2 yemek kaşığı hindistancevizi tozu
Üzeri için;
á 1 adet yumurtanın akı
Yumuşamış margarin derin bir yoğurma kabına koyulup üzerine yumurta sarıları eklenir. Pudraşekeri ve kabartma tozu katıldıktan sonra un da azar azar ilave edilir. Son olarak, hindistancevizi tozu katılıp yoğrulmaya başlanır. Malzemeler iyice karışıp pürüzsüz hale gelinceye kadar yoğrulmaya devam edilir. Kulak memesinden biraz daha sert olan ve ele yapışmayan hamur oda sıcaklığında bir saat kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Hamur parçaları avuçlar arasında yuvarlandıktan sonra üzerlerine bastırılarak hafifçe yassı hale getirilir. Hazırlanan kurabiyeler fırın kağıdına serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta akı sürülüp 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış olan fırında 25 dakika pişirilip çıkarılır. Kurabiyeler sıcakken yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Bu kurabiyeler ağzı kapalı kutuda uzun süre saklanabilir.