Tarihin her döneminde meydana gelirmiş toplumsal huzursuzluklar. Her toplumun da bu huzursuzlukları geride bırakmak için izlediği yöntem farklıymış.
Peki, bu yöntemlerden birinin de halka az da olsa proteinli yiyecekler yedirilmesi olduğunu biliyor muydunuz. Ancak, Hıristiyan Avrupalıların cuma, cumartesi günleri ve oruç tuttukları bazı zamanlar et yemeleri ve birtakım yağ türlerini tüketmeleri yasakmış. İşte böyle zamanlarda huzurlu bir gün geçirmek için balıkta bulunan proteine sığınırlarmış. Huzurun balıktan alınan proteinle sağlanmaya çalışıldığı bir başka yerse, ise pahalı olması nedeniyle et girmeyen imarethanelermiş. O dönemlerde protein, yoksullar ve büyük şehirlerden uzakta yaşayan insanlar tarafından az bulunan bir maddeymiş. Belki de bu yüzden eski zamanlarda ayaklanmalar hep uygarlık merkezlerinden uzak bölgelerde baş gösteriyordu, ne dersiniz?
Vişneli tavuk budu dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme listesi
6 adet tavuk budu
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı kuru ya da taze vişne
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
Tavuk butlarının iç kısmındaki kemikleri çıkarın. (bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz) Kuru vişne tanelerini iyice yıkayıp süzün. Taze vişne kullanacaksanız yalnızca yıkamanız yeterli olacaktır. Pirinçleri ılık suda bekletin. Diğer taraftan, tereyağını orta boy bir tencerede kızdırdıktan sonra, incecik doğradığınız soğanı ekleyin. Karıştırarak 2-3 dakika kavurduktan sonra, yıkayıp süzdüğünüz pirinci de ilave ederek 7-8 dakika daha kavurun. Üzerine tuz, karabiber ve vişneyi aktarıp bir kez daha karıştırın. 1 su bardağı sıcak su ilave edip pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavuk butlarının iç kısmını vişneli harçla doldurup kenarlarını içe doğru katlayarak sarın. İçleri dolu olan tavuk butlarını fırın tepsisine yan yana sıralayın. Tepsinin kenarından 2 su bardağı suyu da ilave edip butların üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip servise sunun.
Fındık kremalı milföy
10 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
10 adet milföy hamuru
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurtanın sarısı
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı dövülmüş fındık
50 gr margarin
Muhallebiyi hazırlamak için; yumurta sarıları, mısır nişastası ve unu tencereye aktarıp çırpma teli yardımıyla pürüzsüz kıvama gelinceye kadar çırpın. Üzerine süt, şeker ve vanilyayı ekleyip kısık ateşte, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca margarini ekleyip ocağın altını kapatın. Muhallebi soğuyuncaya kadar mikserle çırpıp dövülmüş fındığı da ekleyerek buzdolabında bekletin. Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp her birini ikiye bölerek 20 adet hamur elde edin. Hamurların 10 adedinin ortasına birer kaşık muhallebi koyduktan sonra kalan hamurlarla üzerlerini kapatın. Hazırladığınız muhallebili milföyleri fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip ılık olarak servise sunun.